Liefde kent geen grenzen, maar soms wel vele kilometers. Langeafstandsrelaties zijn een bijzondere uitdaging voor koppels, omdat ze vaak gepaard gaan met veel verlangen naar elkaar. Hoe kun je op afstand een hechte band opbouwen, de vonk brandend houden en omgaan met de hindernissen van het dagelijks leven? Wij laten je zien hoe je succesvol een langeafstandsrelatie kunt onderhouden, welke rol intimiteit daarin speelt en hoe je herkent wanneer het misschien tijd is om los te laten.
WAT IS EEN LANGEAFSTANDSRELATIE?
Een langeafstandsrelatie is een relatie waarbij de partners geografisch gescheiden wonen – vaak honderden of zelfs duizenden kilometers van elkaar verwijderd. Deze afstand kan ontstaan door verschillende levensomstandigheden, zoals studie, werk of familieverplichtingen. In het dagelijks leven betekent dit dat partners elkaar slechts zelden kunnen zien. Een langeafstandsrelatie is afhankelijk van digitale communicatie, zoals videogesprekken, chats en spraakberichten. Ondanks de fysieke scheiding is het doel van een langeafstandsrelatie het cultiveren van wederzijdse liefde en intimiteit, zelfs als de volgende kus niet om de hoek ligt.
Als een koppel een langeafstandsrelatie heeft, maar elkaar elk weekend ziet, wordt dit ook wel een weekendrelatie genoemd. Over het algemeen is er geen regel over hoe vaak je elkaar zou moeten zien in een langeafstandsrelatie. Veel koppels geven aan dat ze elkaar minstens om de twee weken willen zien, samen een weekend willen doorbrengen, maar als de relatie over de landsgrenzen heen gaat, is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan.
Langeafstandsrelaties verschillen ook in de vraag of ze slechts voor een beperkte periode van elkaar gescheiden zijn of dat de afstand voor onbepaalde tijd blijft. Als iemand bijvoorbeeld voor een semester naar het buitenland gaat studeren, staat het einde van de langeafstandsrelatie vaak al vast. De situatie is anders als werk- of familieverplichtingen een verschillende woonplaatsen vereisen. In deze gevallen kan het zijn dat er in de langeafstandsrelatie geen vooruitzicht is op samenwonen – niet altijd gemakkelijk!
WANNEER SPREEK JE VAN EEN LANGEAFSTANDSRELATIE?
Er is geen officiële definitie van hoe ver partners uit elkaar moeten wonen om een langeafstandsrelatie te hebben. In principe begint een langeafstandsrelatie wanneer de afstand groot genoeg is dat het onmogelijk is om elkaar regelmatig te ontmoeten in het dagelijks leven. Voor sommigen kan dat niet meer dan een autorit van een uur zijn, terwijl anderen zelfs het vliegtuig moeten nemen om hun geliefde te bezoeken.
Wat alle langeafstandsrelaties gemeen hebben, is dat spontane bezoekjes of samen ontbijten voor het werk niet langer vanzelfsprekend zijn omdat de ander simpelweg te ver weg woont. Volgens de statistieken heeft ongeveer 8 tot 10 procent van de mensen in Duitsland een langeafstandsrelatie – dat zijn een paar miljoen koppels die hun liefde op afstand beleven. De redenen hiervoor zijn vaak professionele of privéverplichtingen die verhuizen moeilijk maken.
En natuurlijk heb je eerst een relatie nodig om een langeafstandsrelatie te hebben. Als de ene persoon ver bij je vandaan woont, maar jullie elkaar toch regelmatig bezoeken en hete weekenden samen doorbrengen, maar dan niet praten over wat jullie eigenlijk voor elkaar betekenen, dan is het waarschijnlijker dat het een situationship op afstand is.
LANGEAFSTANDSRELATIE: UITDAGINGEN EN VOORDELEN
Denk je erover om een langeafstandsrelatie aan te gaan, maar weet je niet zeker of jullie band daartegen bestand is? Begrijpelijk, want het kan gepaard gaan met veel uitdagingen. Sommige koppels melden echter ook dat een langeafstandsrelatie juist een positief effect heeft gehad op hun relatietevredenheid. Hieronder hebben we alle uitdagingen en voordelen van langeafstandsrelaties voor je op een rijtje gezet.
MENTALE UITDAGINGEN EN STRESS
Een langeafstandsrelatie hebben is niet altijd makkelijk. Elkaar missen en frustratie over de afstand zijn slechts twee van de dingen die tot ontevredenheid kunnen leiden. Hier vind je een lijst met psychologische spanningen en andere uitdagingen:
- Gebrek aan gedeelde dagelijkse ervaringen: in een langeafstandsrelatie maak je geen deel uit van elkaars dagelijks leven. Dit kan leiden tot een verlies van een gevoel van samenhorigheid of het gevoel dat je niet langer echt deel uitmaakt van elkaars leven.
- Gebrek aan intimiteit en seks: in een langeafstandsrelatie is de tijd samen beperkt. Vaak komen seks en intimiteit in het gedrang. En in de tijd dat jullie elkaar niet zien, rest je alleen digitale intimiteit of bijvoorbeeld een open relatie.
- Misverstanden door online communicatie: tekstberichten en emoji’s kunnen gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Dit kan leiden tot relatiegeschillen die voortkomen uit miscommunicatie.
- Besteding van tijd en geld: een langeafstandsrelatie vergt veel tijd en geld. De reiskosten lopen in de loop van de tijd behoorlijk op en alle vakantiedagen worden vaak besteed aan de langeafstandsrelatie.
- Verwaarlozen van andere levensgebieden voor de langeafstandsrelatie: je ziet je vrienden nauwelijks, hobby’s worden verwaarloosd en je hebt je familie al tijden niet gezien. Als de langeafstandsrelatie een prioriteit is, worden andere gebieden van het leven vaak verwaarloosd.
- Apart wonen en gevoelens die afnemen: op verschillende plaatsen wonen betekent niet alleen dat je elkaar minder vaak ziet, maar ook dat je omringd kunt zijn door verschillende invloeden. Het resultaat: afnemende emoties en het gevoel dat jullie op de een of andere manier uit elkaar zijn gegroeid.
- Ontrouw in langeafstandsrelaties: een andere veelvoorkomende zorg in langeafstandsrelaties is dat een van de partners iemand in zijn eigen woonplaats zal ontmoeten en vreemd zal gaan. Natuurlijk leidt niet elke langeafstandsrelatie tot ontrouw, maar de angst is er vaak wel.
- Geen vooruitzicht op samenwonen: als niet te voorzien is hoe lang je uit elkaar zult wonen, kan er een gevoel van hopeloosheid ontstaan. Je kunt dan het gevoel hebben dat je vastzit in een langeafstandsrelatie en geen vooruitzichten hebt voor de toekomst samen.
- De ander missen: misschien voor de hand liggend, maar het gemis van je partner kan een grote uitdaging zijn in een langeafstandsrelatie. Misschien kun je alleen maar aan de ander denken en ben je vaker verdrietig dan blij.
- Sterk contrast tussen afstand en nabijheid: anderen vinden het bijzonder moeilijk om om te gaan met het sterke contrast tussen periodes alleen en intensieve tijd samen in het weekend of in vakanties. De omschakeling is niet altijd gemakkelijk en kan wrijving veroorzaken.
VOORDELEN VAN LANGEAFSTANDSRELATIES
Natuurlijk is niet alles slecht en moeilijk. Sommigen genieten zelfs van de extra vrijheid die een langeafstandsrelatie biedt. Je kunt de volgende voordelen van een langeafstandsrelatie opnemen in je lijst met voor- en nadelen:
- Het gevoel van verliefdheid houdt langer aan: de anticipatie om elkaar weer te zien en de intense tijd samen kunnen ervoor zorgen dat gevoelens van verliefdheid langer duren dan in een ‘gewone’ relatie.
- Bewust investeren in de relatie: langeafstandsrelaties vereisen een actieve inspanning, omdat er geen gedeelde dagelijkse routine is om je bij elkaar te houden. Beide partners moeten steeds weer actief kiezen voor de langeafstandsrelatie.
- De gezamenlijke tijd als koppel extra waarderen: elke ontmoeting wordt iets bijzonders en vaak intenser beleefd dan in relaties waarin partners constant samen zijn.
- Goed leren communiceren: omdat de relatie sterk gebaseerd is op dialoog, ontwikkelen veel langeafstandsrelaties een bijzonder open en eerlijke communicatie.
- Individualiteit in plaats van samensmelting: de afstand biedt beide partners de ruimte om hun eigen interesses, vriendschappen en doelen na te streven, zonder afhankelijk te worden van elkaar.
- Vrijheid voor persoonlijke groei: deze individualiteit biedt ook de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en van elkaars vooruitgang te leren.
SEKS IN LANGEAFSTANDSRELATIES: INTIMITEIT OP AFSTAND
Het onderwerp seks in langeafstandsrelaties is erg belangrijk voor velen. Is de beperkte tijd die je samen doorbrengt genoeg om al je seksuele behoeften te vervullen? Of zijn er digitale manieren om intimiteit te delen? Het goede nieuws is dat je met een beetje creativiteit en openheid voor nieuwe ervaringen een bevredigend seksleven kunt hebben, zelfs op afstand!
Neem de druk weg dat jullie seksueel vuurwerk moeten hebben op de momenten dat je bij elkaar bent, want dat kan echt een domper zijn voor jullie verlangen. In plaats daarvan kun je gewoon tijd vrijmaken voor een romantische avond met een open einde. Neem samen een bad of verwen elkaar met een (erotische) massage. Als jullie vervolgens zin in seks hebben: geweldig. En zo niet, dan heb je toch de tijd samen gebruikt voor nabijheid en lichamelijk contact.
Overigens kun je de tijd dat je elkaar niet ziet ook gebruiken om seks te hebben. Virtueel, dan wel. Sexting, telefoonseks of het uitwisselen van pikante foto’s kunnen de zin in elkaa echt aanwakkeren, zonder dat je de ander ook maar hoeft aan te raken. Samen masturberen kan ondanks de afstand een heel bindende ervaring zijn.
Op afstand bediende seksspeeltjes kunnen hierbij een goede, prikkelende aanvulling zijn. Met app bestuurbare seksspeeltjes kunnen overal vandaan worden bediend – zo kunnen jullie elkaar helemaal gek maken, zelfs in een langeafstandsrelatie. Nieuwsgierig geworden?
LANGEAFSTANDSRELATIE: TIPS OM HET TE LATEN WERKEN
Het is absoluut mogelijk om een bevredigende relatie te hebben ondanks de afstand. We hebben met koppels in een langeafstandsrelatie gesproken en kunnen je een aantal beproefde tips geven:
- Maak contactvoorkeuren duidelijk: vooral in het begin van een langeafstandsrelatie is het belangrijk om te bespreken hoe jullie willen communiceren. Sommigen geven de voorkeur aan telefoneren, terwijl anderen zweren bij spraakberichten of chatten. Of is een videogesprek meer jullie ding? Bespreek welke manieren van communicatie het beste voor jullie werken.
- Open communicatie: open communicatie is natuurlijk belangrijk in elke relatie, maar wanneer jullie elkaar zelden zien, des te meer. Anders kunnen kleine misverstanden uitgroeien tot grote conflicten. Praat over gevoelens, zorgen en angsten.
- Laat de ander deel uitmaken van je dagelijks leven: creëer kleine rituelen om de ander bij je dagelijkse leven te betrekken. Of je nu elke avond telefoneert of wekelijks samen dineert via een videogesprek – creëer jullie eigen gewoontes om je dichtbij elkaar te voelen.
- Digitale intimiteit: is seks een belangrijk onderwerp in jullie relatie? Dan is het zinvol om verschillende vormen van digitale intimiteit uit te proberen om te zien wat voor jullie het beste werkt. Je kunt elkaar geile dirty talk berichten sturen, erotische verhalen voor elkaar schrijven of op afstand bedienbare seksspeeltjes gebruiken.
- Ontspannen tijd samen: de verwachtingen voor een weekend samen zijn vaak hooggespannen. Maar vergeet niet om ruimte te maken voor nietsdoen en spontaniteit. Anders kan het ontaarden in stress en wordt de natuurlijke intimiteit verwaarloosd.
- Samen herinneringen creëren: het is net zo belangrijk om niet alleen maar op de bank te hangen, maar ook samen iets te beleven. Gedeelde herinneringen verbinden en geven jullie nieuwe inspiratie voor dagdromen wanneer je elkaar niet ziet.
- Gezamenlijke toekomstplannen: plannen kunnen je helpen om de tijd apart door te komen. Als je weet wanneer je elkaar weer zult zien en welke leuke gebeurtenissen er nog aan zitten te komen, zal het makkelijker zijn om naar elkaar uit te kijken en afscheid te nemen.
- Liefdevolle attenties: om de vonk in een langeafstandsrelatie levend te houden, kun je elkaar per post liefdevolle blijken van waardering sturen. Brieven of ansichtkaarten zijn een geweldige manier om te zeggen: ik heb aan je gedacht! En kleine cadeautjes zoals een massageolie verhogen de verwachting van de volgende ontmoeting.
- Maak gebruik van de tijd alleen voor jezelf: gebruik de tijd dat jullie elkaar niet zien voor jezelf! Breng tijd door met vrienden of familie en geniet van je hobby. Je bent ook zonder je “andere helft” een compleet persoon – richt je leven zo in dat het je voldoening geeft.
- Relatietherapie bij problemen: soms is de psychologische belasting in een langeafstandsrelatie gewoon te veel. Vooral wanneer de verliefdheid wegebt en het dagelijks leven erg veeleisend wordt, beginnen veel koppels te wankelen. Professionele ondersteuning kan jullie helpen om je weer dichter bij elkaar te voelen en jaloezie te bestrijden. Of het nu gaat om relatietherapie of sekstherapie, de experts zullen je helpen om je weer op je gemak te voelen in je relatie.
LANGEAFSTANDSRELATIE BEËINDIGEN
Soms zijn zelfs de beste inspanningen niet genoeg om een langeafstandsrelatie in stand te houden – en dat is niet erg. Een relatiebreuk betekent niet dat de relatie een vergissing was, maar dat de omstandigheden of behoeften zijn veranderd. Relaties mislukken niet, ze eindigen.
Een relatiebreuk in een langeafstandsrelatie kan bijzonder pijnlijk zijn, omdat je er vaak veel hoop en energie in hebt gestoken. Het is belangrijk om eerlijk tegen elkaar te zijn en de beslissing respectvol te communiceren. Een verhelderend gesprek waarin beide partijen hun gevoelens kunnen uiten, helpt om de relatie af te sluiten. Het uitmaken via chat in een langeafstandsrelatie is overigens geen goede keuze. Om je waardering voor jullie tijd samen te tonen, moet je tijd maken voor een persoonlijk gesprek om de relatie te beëindigen.
Geef jezelf na het beëindigen de tijd om het verlies te verwerken. Liefdesverdriet is volkomen normaal en noodzakelijk om te verwerken wat er is gebeurd. Nadat de eerste pijn voorbij is, kun je proberen de ruimte te zien die het biedt voor nieuwe wegen en kansen, ook al is dat soms moeilijk. Maar als een langeafstandsrelatie voor jou overwegend als last voelde, dan was de breuk zeker de juiste stap.