Zwangerschap

Seks na de bevalling: Taboe of oké? 

Seks na de bevalling is een onderwerp dat veel stellen bezighoudt en vaak met onzekerheden en angsten gepaard gaat. Zal intimiteit na zwangerschap net zo fijn zijn als voorheen? We beantwoorden hier de belangrijkste vragen en geven nuttige tips om na de geboorte van een kind weer intimiteit na de zwangerschap te vinden. 

Wanneer is seks toegestaan na de bevalling? 

Lieve ouders, laten we eerlijk zijn: jullie hebben andere zorgen aan je hoofd dan “Wanneer kunnen we eindelijk weer vrijen?”. Maar als de zin in seks weer de kop opsteekt, rijst de vraag: wanneer is seks na de bevalling weer oké? 

De algemene aanbeveling is om te wachten tot het kraambed. In deze periode herstelt het lichaam van de bevalling en is de band tussen moeder en kind het belangrijkst. Ook kraamvloed of lochia (bloedverlies na de bevalling) is in deze periode nog volop aanwezig; dit zou volledig moeten verdwijnen en eventuele geboorteletsels moeten genoeg tijd krijgen om te genezen. Een periode van 6 tot 8 weken en het einde van de kraamvloed zijn een goede richtlijn. 

Dit geldt ook voor seks na een keizersnede (wacht minimaal twee weken tot het litteken genezen is). Maar zelfs als je eerder verlangen voelt (ook tijdens de kraamvloed), kun je het rustig opbouwen, vooral als je arts of verloskundige je toestemming heeft gegeven. 

We kunnen het beter maar meteen even zeggen: als je niet direct weer zwanger wilt worden, moet je nadenken over anticonceptie. En: borstvoeding geven beschermt niet tegen een nieuwe zwangerschap! 

# Wist je dat? 

Wat is ‘lochia’ precies? Bij de geboorte van een kind volgt de geboorte van de placenta – pas dan is de bevalling ‘compleet’. Op de plaats waar de placenta zich bevond, ontstaat een wond die moet genezen. De bloedingen die met het genezingsproces gepaard gaan, worden lochia genoemd. 

Tips voor de eerste keer seks na de bevalling: intimiteit na zwangerschap makkelijker voor elkaar 

De eerste keer seks na de bevalling kan best spannend zijn. Het is goed als je de situatie helemaal zonder verwachtingen benadert en jezelf geen enkele druk oplegt. Extra stress is nu nergens goed voor en uiteindelijk weten alle betrokkenen wel wie nu (en waarschijnlijk voor altijd) prioriteit nummer 1 heeft. 

Daarom: ontspan en maak je niet druk – vooral niet als het niet meteen lukt. Hier zijn een paar tips om de nieuwe intimiteit te vergemakkelijken: 

#1: Geduld en communicatie: praat open over je angsten en wensen. Niets hoeft perfect te zijn! Vraag je af hoe jullie tweede eerste keer eruit zou moeten zien; misschien volstaat een sensuele massage om mee te beginnen? Zet elkaar onder geen beding onder druk: als je geliefde nog geen zin in seks heeft, accepteer dit dan. 

#2: Neem de tijd: stress en haast zijn niet bevorderlijk. Plan bewust tijd voor elkaar. Met een kind is er eigenlijk geen andere manier! Verander daarom bewust ‘slapen wanneer de baby slaapt’ in ‘samen slapen wanneer de baby slaapt’ – zelfs als het moeilijk is en je liever wat slaap inhaalt dan dat je het laat lopen. 

#3: Gebruik glijmiddel: vaginale droogheid na de bevalling is niet ongewoon. Dat is helemaal niet erg! Een goed glijmiddel kan wonderen doen en ervoor zorgen dat de nieuwe intimiteit niet direct in de kiem wordt gesmoord door een gebrek aan lubricatie. 

De beste seksstandjes na de bevalling 

Zachte en comfortabele posities zijn nu de juiste keuze! De missionarishouding of lepeltje-lepeltje zijn zacht en geven goede controle over de diepte van de penetratie. Zo kunnen jullie langzaam ontdekken wat goed voelt en wat misschien nog ongemakkelijk is. 

Wild rondspringen, doggystyle en dergelijke kunnen nog wel even wachten – de kans is te groot dat eventuele geboorteletsels weer opengaan. Het gaat er nu vooral om weer intimiteit na zwangerschap te creëren, en daarvoor zou je absoluut oogcontact moeten opnemen in jullie liefdesspel. 

Angst voor pijn – hoelang kan seks na de bevalling pijnlijk zijn? 

Het is heel normaal dat de eerste seks na de bevalling ongemakkelijk of zelfs pijnlijk kan zijn. De genezingstijd verschilt per individu. Sommige vrouwen geven aan dat ze na een paar weken al geen pijn meer hebben, terwijl anderen hier maanden voor nodig hebben. 

Als dit ervoor zorgt dat je voorlopig geen zin meer hebt na een pijnlijke poging, is dat helemaal prima. Het is belangrijk om niets te forceren en bij aanhoudende pijn een arts te raadplegen. 

Vaginale droogheid kan ook iets zijn waar moeders zich voor schamen en zich ongemakkelijk bij voelen. Gebrek aan vocht daar beneden na de bevalling is volkomen normaal en helemaal niet erg – hormonale veranderingen kunnen de oorzaak zijn en dit heeft niet noodzakelijk te maken met een gebrek aan verlangen. Speciale glijmiddelen of oestrogeenhoudende crèmes kunnen helpen – vraag advies aan je verloskundige of de gynaecoloog van je voorkeur. 

Training door middel van bekkenbodemoefeningen 

De bekkenbodem heeft veel doorstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling. Bekkenbodemoefeningen helpen je spieren weer te versterken, wat niet alleen incontinentie voorkomt, maar ook de seksuele gevoeligheid vergroot. Speciale postnatale cursussen of bekkenbodemtraining met kegelballen kunnen je helpen de kracht in je spieren opnieuw te ontdekken. In het begin kan het frustrerend zijn, maar het is zeker de moeite waard om vol te houden! Overigens: je verloskundige heeft ook een aantal geweldige oefeningen voor je klaar, die ze je graag laat zien. 

Veel vrouwen maken zich zorgen dat hun vagina na de bevalling wijder of slapper kan zijn. En ja, zo voelt het soms ook! De vagina is natuurlijk het geboortekanaal dat bij een natuurlijke bevalling veel spanning te verduren krijgt. 

Maar maak je geen zorgen, alles komt weer in balans! Bekkenbodemoefeningen kunnen hierbij echt helpen: met specifieke oefeningen kunnen de spieren weer verstevigd worden en het genot tijdens seks (zowel solo als met een partner) verbeteren.  

Geen zin in seks na de bevalling – veranderd seksueel gevoel 

Libidoverlies bij vrouwen na de bevalling is normaal – net als bij de vader, die zich aan de nieuwe verantwoordelijkheid en situatie moet aanpassen. Maar natuurlijk heeft vooral de moeder het zwaar. De hormonale veranderingen, de constante vermoeidheid en de nieuwe rol als moeder beïnvloeden het seksuele verlangen. 

Ook je lichaam is nu eenmaal niet meer wat het was. Je buik is nog slap, je borsten hangen nog wat lager, alles voelt over het algemeen “zachter” aan – en dat is helemaal oké! Je lichaam heeft een echt wonder verricht – wees trots op wat je hebt bereikt. Het kan even duren voordat je libido weer op gang komt. Het is behulpzaam als je met elkaar over je gevoelens praat in plaats van ze op te kroppen. 

Kun je na de bevalling weer zwanger worden door seks? 

Ja, dat kan! Zelfs als de menstruatie nog niet is teruggekeerd en zelfs als je borstvoeding geeft: een nieuwe bevruchting is te allen tijde mogelijk. De eisprong kan optreden vóór je eerste menstruatie. Zorg dus voor anticonceptie als je geen bijna-leeftijdgenootje voor je baby wilt. 

Anticonceptie na de bevalling 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor anticonceptie na de bevalling. Enkele opties presenteren we hier voor jullie: 

  • Condooms: ze zijn eenvoudig te gebruiken en behoren tot de veiligste anticonceptietools. Bovendien beschermt het condoom niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen mogelijke infecties. 
  • De pil: dit hormoonpreparaat is niet aan te raden voor vrouwen die borstvoeding geven, maar de minipil is zeker een optie. Bespreek met je arts wanneer je weer veilig de pil kunt gebruiken. 
  • Koperspiraal: de koperspiraal kan op zijn vroegst na 6 tot 8 weken worden geplaatst. Het biedt een langdurige oplossing, ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. 
  • Hormoonspiraal: net zoals de minipil geeft de hormoonspiraal alleen progestageen af en is daarmee een goede optie voor moeders die borstvoeding geven. Bespreek het onderwerp ook met je gynaecoloog. 

Een totaal ongeschikte methode is de temperatuurmethode, omdat je hierbij de cyclus observeert, die na de zwangerschap nog niet regelmatig is. 

Trouwens: de morning-afterpil mag ook tijdens de borstvoedingsperiode worden ingenomen – raadpleeg hiervoor je apotheker. 

In het algemeen geldt: dit artikel biedt slechts basisinformatie over anticonceptie. Als je twijfelt over welke vorm van anticonceptie voor jou geschikt is, raadpleeg dan je arts of verloskundige. 

Conclusie: seks na de bevalling 

Seks na de bevalling hoeft helemaal geen taboe te zijn! Met de juiste voorbereiding en geduld kan het weer een prachtige ervaring worden. Met de tips in dit artikel is een seksuele relatie na de geboorte weer een stapje dichterbij gekomen. Blijf open met elkaar communiceren, neem tijd voor elkaar en let op de signalen van je lichaam. Zo staat niets het gezamenlijke liefdesgeluk in de weg – zelfs niet na de geboorte! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *