Wie na een relatiebreuk meteen in een nieuwe relatie duikt, belandt mogelijk in een zogenaamde reboundrelatie. Zulke overgangsrelaties zijn vaak een goede afleiding van de pijn van een relatiebreuk, maar ze brengen ook risico’s met zich mee. Wat dat precies is, hoe je een reboundrelatie herkent en hoe je er het beste mee om kunt gaan, lees je hier.
WAT IS EEN REBOUNDRELATIE?
Je bent misschien beter bekend met reboundrelaties onder de term “troostrelatie”. Het is een overgangsrelatie, een tijdelijke liefde die direct volgt op een relatiebreuk. “Rebound” betekent zoiets als een terugslag of terugkaatsing (bekend van basketbal). De nieuwe partner is dus in feite een troost en bedoeld om af te leiden van het hartzeer – er ontwikkelt zich zelden een diepe en langdurige band.
DE PSYCHOLOGIE ACHTER REBOUNDRELATIES
Een reboundrelatie dient vooral als medicijn tegen de pijn van de scheiding, die met een nieuwe relatie wordt onderdrukt. Met een nieuwe “liefde” verandert het dagelijks leven niet zo veel na de breuk en hoef je bijvoorbeeld knuffelen en seks niet op te geven (wat vaak een bijzonder moeilijke ontwenning is na het einde van een relatie). Het maakt niet uit of jij het hebt uitgemaakt of je ex.
REDENEN VOOR EEN REBOUNDRELATIE
- Lichamelijke en mentale afleiding van de breuk
- Je voelt je begeerd en gevalideerd
- De nieuwe partner dient als tussenoplossing voor de ex
- Wraak, voldoening en jaloezie tegenover de ex
GEEN GOED PLAN
Als je je ex-vriendin of ex-vriend terug wilt winnen, lijkt een reboundrelatie soms een goed idee om gevoelens van jaloezie en herovering op te roepen. Maar let op: dit kan averechts werken en is dus juist géén goed idee. Ook is het niet helemaal eerlijk tegenover de partner waarmee je de reboundrelatie aangaat.
VOOR- EN NADELEN VAN EEN TROOSTRELATIE
Reboundrelaties hebben een slechte reputatie – maar ze kunnen ook positieve effecten hebben. Je moet je echter wel realiseren dat het om een tijdelijke relatie gaat en dat ook openlijk communiceren. Natuurlijk hangt het ook af van het persoonlijkheidstype van alle betrokkenen of de rebound kan werken of eerder schade zal aanrichten. Onthoud: met een reboundrelatie genees je geen wonden – je plakt er alleen een pleister op.
VOORDELEN VAN EEN REBOUNDRELATIE
- Verzacht de pijn van liefdesverdriet en eenzaamheid
- Maakt een moeilijke periode draaglijker
- Versterkt het gevoel van eigenwaarde
- Geeft gevoelens van geluk
- Kan helpen bij het verwerken van woede
NADELEN VAN EEN REBOUNDRELATIE
- Meestal van korte duur en erg oppervlakkig
- Oude wonden helen niet
- Verwerking en verdere ontwikkeling worden uitgesteld
- Risico om de nieuwe partner of jezelf te kwetsen
DE VIER FASEN VAN EEN REBOUNDRELATIE
Reboundrelaties lijken altijd erg op elkaar en worden onderverdeeld in afzonderlijke fasen.
FASE 1: VERLIEFDHEID
Aan het begin van een reboundrelatie, zoals in de meeste nieuwe relaties, overheerst de roze bril. De euforie van de verliefdheidsfase bevordert de ontsnapping aan liefdesverdriet en leidt je af. De roze bril bedekt de meeste gebreken van de reboundpersoon. Maar als de eigenaardigheden vergelijkbaar zijn met die van je ex, kan de reboundrelatie sneller eindigen dan een one-night stand.
FASE 2: ONTNUCHTERING
Ook in een reboundrelatie haalt de realiteit je op een gegeven moment in. Je zet de roze bril af en ontdekt plotseling nieuwe eigenaardigheden die je irriteren. Je begint te twijfelen.
FASE 3: VERGELIJKING
Nu vraag je je af: is de nieuwe relatie beter dan de oude? Je vergelijkt de nieuwe partner met je ex en beoordeelt ook jullie relatie kritisch. Is het liefde of gewoon afleiding?
FASE 4: BESLISSING
Na al deze vragen moeten jullie allebei beslissen of de relatie inhoud heeft of slechts een tijdelijke opleving was. Als de ander alleen maar een troost was, moet je de relatie hier beëindigen. Als jullie oprechte gevoelens voor elkaar hebben, is er kans op een diepere band. Er kan ook een vriendschap ontstaan.
HOE LANG DUURT EEN REBOUNDRELATIE?
De eerste relatie na een relatiebreuk duurt zelden lang – en reboundrelaties zijn geen uitzondering. Er is echter geen vaste einddatum voor reboundrelaties, omdat de duur afhangt van verschillende factoren. Het is echter meer een kwestie van weken of een paar maanden – als de relatie langer duurt, is het op een gegeven moment waarschijnlijk geen rebound meer.
REBOUNDRELATIES STOPPEN WANNEER…
- De harmonie tussen de partners verloren gaat
- De rebounder of nieuwe partner opnieuw verliefd wordt
- Eén van jullie over de ex heen is
WAAROM MISLUKKEN REBOUNDRELATIES ZO VAAK?
Als een relatie geen stabiele basis heeft, kan die niet goed groeien en zal deze vroeg of laat mislukken. Dit is ook het geval bij reboundrelaties, die vrijwel geen echte basis hebben. Een troostpleister is gewoon de verkeerde basis voor een echte relatie.
Er kunnen nog steeds gevoelens zijn voor je ex-partner. Maar zelfs als alles goed is tussen jullie en jullie meer voor elkaar betekenen dan een troost, kan de erfenis van de onverwerkte breuk(en) het echt moeilijk maken.
Reboundpartners voldoen ook zelden aan je eigen verwachtingen, omdat ze niet voor altijd hoeven te zijn – dit nodigt uit om “out of the box” te denken. Maar op de lange termijn is dit natuurlijk een garantie dat de relatie zal mislukken, omdat je nooit echt tevreden zult zijn.
ZIT JE IN EEN REBOUNDRELATIE?
Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van een reboundrelatie. Zowel als rebounder als als nieuwe partner moet je kunnen nadenken over in wat voor soort relatie je zit. Aan de hand van de volgende signalen kun je herkennen of je (bewust of onbewust) in een reboundrelatie zit.
NET UIT ELKAAR
Het belangrijkste kenmerk van een reboundrelatie: jij, je nieuwe partner of jullie beiden zijn net uit elkaar en zitten nog in de fase van liefdesverdriet. Maar dit weet je alleen als er open communicatie is.
ZONDER EX LUKT HET NIET
Komt je ex vaak ter sprake in gesprekken? Word je misschien zelfs met hem of haar vergeleken of maak je zelf vergelijkingen? Dit is een zeker teken dat de breuk nog niet verwerkt is en de ex nog te aanwezig is voor een nieuwe relatie.
DATINGAPPS
Tijdens een reboundrelatie zijn jullie allebei niet per se alleen maar gefocust op elkaar, want je tijdelijke partner vervult toch niet al je behoeftes. Datingapps worden daarom niet verwijderd en blijven misschien zelfs (ijverig) gebruikt worden.
JULLIE MAKEN GEEN PLANNEN
Gezamenlijke plannen: niet aan de orde! In reboundrelaties worden geen grote plannen gemaakt voor de toekomst, vaak wordt er niet eens vaag over gesproken. Er zal hoogstwaarschijnlijk toch geen toekomst samen zijn. Jullie ontmoetingen zijn ook vaak spontaan en worden zelden meer dan een paar dagen van tevoren gepland.
LICHAMELIJKE INTIMITEIT
Wat is een betere manier om jezelf af te leiden van liefdesverdriet dan met lichamelijke nabijheid om de leegte op te vullen? Intimiteit vermindert stress, is een leuke manier om de tijd te doden en zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt. Seks zonder gevoelens staat centraal.
GEEN EMOTIONELE NABIJHEID
In tegenstelling tot fysieke nabijheid ontbreekt emotionele nabijheid. Er zijn geen diepgaande gesprekken en jullie leren elkaar maar weinig kennen. Als je elkaar niet goed leert kennen, houd je afstand en voorkom je een diepere band.
JE BENT NOOIT ALLEEN
Veel mensen voelen angst om alleen te zijn na een relatiebreuk. Dit is precies wanneer een reboundrelatie van pas komt. Vooral in de donkere uren van liefdesverdriet zijn fysieke nabijheid en warmte het beste medicijn tegen eenzaamheid.
DE SOCIALE OMGEVING WORDT BUITENGESLOTEN
Vrienden en familie zijn taboe in reboundrelaties. Als je afspreekt, doe je dat alleen met z’n tweeën – het gaat vooral om het samenzijn. Zelfs elkaars hand vasthouden in het openbaar is niet gebruikelijk.
DE JUISTE MANIER OM MET EEN REBOUNDRELATIE OM TE GAAN
Zoals je nu weet, kunnen reboundrelaties positieve of negatieve effecten hebben. Open communicatie is belangrijk om de voordelen van zo’n relatie te ontdekken. Idealiter willen jullie allebei alleen een tijdelijke relatie en zijn jullie je bewust van de risico’s. Een eerlijk gesprek is nodig – op z’n laatst als er gevoelens in het spel komen. Met onze tips staat niets een goede reboundrelatie meer in de weg.
TIPS VOOR REBOUNDERS
- Wees vanaf het begin eerlijk en vertel je partner dat je alleen een tijdelijke relatie wilt
- Geef hem of haar geen valse hoop – dat kan gemakkelijk onbewust gebeuren
- Maak geen plannen samen, zelfs niet de kleinste
- Neem de reboundrelatie niet op in je vrienden- en familiekring
TIPS VOOR NIEUWE PARTNERS
- Neem de rebounder serieus als hij of zij geen langdurige relatie wil
- Wees open en eerlijk over wat je wilt
- Houd jezelf niet voor dat er kans is op iets meer – dat is meestal niet het geval
- Zet een streep onder de relatie als je gevoelens ontwikkelt
KAN REBOUND LIEFDE WORDEN?
Niet alle reboundrelaties zijn gedoemd te mislukken – er zijn uitzonderingen. Net als het winnen van de loterij kan de eerste partner die je ontmoet de juiste zijn, maar misschien niet meteen na een pijnlijke breuk. Aan beide kanten kunnen gevoelens ontstaan, wat geweldig is, maar dan is voorzichtigheid geboden om de oude wonden te laten helen. Een tijdelijke scheiding kan je in staat stellen om in het reine te komen met de vorige liefdesbreuk en jullie weer bij elkaar brengen als jullie er allebei klaar voor zijn.
VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE REBOUNDRELATIE
WANNEER IS HET EEN REBOUNDRELATIE?
Er zijn verschillende signalen van een reboundrelatie. Het belangrijkste kenmerk is dat een of beide partners pas uit elkaar zijn en meteen in een nieuwe relatie springen. Bij reboundrelaties (troostrelaties) wordt liefdesverdriet onderdrukt en ligt de nadruk op fysieke nabijheid – diepe gevoelens blijven daarentegen meestal uit.
HOE LANG DUURT EEN REBOUND?
Doorgaans duren reboundrelaties slechts enkele weken of maanden, maar dit varieert sterk per persoon.
WAAROM MISLUKKEN VEEL REBOUNDRELATIES?
De meeste reboundrelaties mislukken omdat ze niet op een solide basis zijn gebouwd. De keuze voor een reboundpartner gebeurt vaak met lage verwachtingen en onopgelost liefdesverdriet kan een nieuwe relatie belemmeren.
CONCLUSIE: REBOUNDRELATIES ZIJN NIET PER SE GOED OF SLECHT
Afhankelijk van je persoonlijkheid kunnen reboundrelaties zowel positieve als negatieve effecten hebben. Reboundrelaties kunnen liefdesverdriet verzachten en de eerste tijd na een liefdesbreuk draaglijker maken. Als je je bewust bent van de rebound, maakt zo’n relatie de overgang naar het single leven vaak makkelijker. Toch moet je nog steeds het oude liefdesverdriet verwerken voordat je weer een diepe liefdesrelatie kunt aangaan. Wees eerlijk tegen elkaar en wek geen valse hoop!