Soms wordt seks gewoon heel intens. Een krakend geluid, zwelling en plotseling doet het ontzettend pijn: als je penis scheurt, scheurt de stevige laag weefsel die je erectieweefsel bedekt. Er is nu snel hulp nodig om het ergste te voorkomen!
Wat is een penisbreuk?
De meeste mensen krimpen waarschijnlijk ineen als ze de term “penisbreuk” horen. Het klinkt pijnlijk – en dat is het ook! Hoewel je penis eigenlijk geen bot heeft, kan hij toch “breken”. De zogenaamde tunica albuginea, een stevig laagje weefsel dat het erectieweefsel beschermt, scheurt en dit voelt precies zoals het klinkt. Een breuk treedt op wanneer de penis in erectie plotseling afbreekt – meestal gepaard met een angstaanjagend krakend geluid.
Oorzaken van een penisbreuk
Een penisbreuk, ook wel bekend als penisfractuur of penisruptuur, treedt op wanneer de penis in erectie een obstakel raakt en plotseling afbreekt. Oorzaak nummer 1: intense seks waarbij de penis onbedoeld naar buiten glijdt en het schaambeen of het perineum raakt. Overijverige masturbatie of situaties waarin je je stijve penis snel probeert te buigen om hem te laten slinken, kunnen ook leiden tot een penisbreuk.
Het gebeurt vooral vaak in de volgende posities:
- Doggy style: 54%
- Missionarispositie: 33%
- Rijdende positie: 13%
Wist je dat:
In 75% van de gevallen scheurt een penis tijdens de seks. Met 79% is vaginale seks de meest voorkomende oorzaak. Anale seks is goed voor 21% van de penisbreuken veroorzaakt door seks.
Symptomen: hoe ziet een penisbreuk eruit?
Beknelling, stomp of penetrerend letsel – er kan veel gebeuren met een penis. Vraag je je af hoe je de symptomen correct kunt categoriseren? De symptomen van een penisbreuk zijn onmiskenbaar:
De meest voorkomende symptomen van een penisbreuk zijn:
- Een krakend geluid tijdens het scheuren
- Kneuzingen en verkleuring van de penis
- Zwelling
- Hevige pijn
- De penis buigt naar één kant
Penisbreuk: wat gebeurt er tijdens het onderzoek
Je hebt seks gehad, het heeft gekraakt en nu is er een vermoeden van een penisbreuk. Eén blik van de arts is meestal genoeg om de diagnose te stellen. In veel gevallen wordt de penis onderzocht zonder dat er uitgebreide tests nodig zijn.
Als de bevindingen niet meteen duidelijk zijn, zijn er verdere onderzoeksmethoden:
- Echografisch onderzoek (penissonografie): kan vaststellen of de beschermende weefsellaag (tunica albuginea) is gescheurd en er een hematoom is ontstaan.
- Cavernosografie: wordt uitgevoerd als de echografie geen duidelijke conclusies toelaat. Er wordt contrastvloeistof in de penis geïnjecteerd om mogelijke scheuren zichtbaar te maken.
- MRI: levert gedetailleerde beelden op en laat precies zien waar de scheur en het hematoom zich bevinden.
Gebroken erectiel weefsel: hoe een penisbreuk wordt behandeld
Zodra een penisbreuk is vastgesteld, is er geen tijd te verliezen – een snelle behandeling is de sleutel tot het voorkomen van langdurige schade. Er zijn twee opties: een drukverband of een chirurgische ingreep. De manier waarop je penisbreuk wordt hersteld, hangt af van hoe ernstig het letsel is.
Conservatieve behandeling van penisbreuken
Of je wel of niet naar de operatietafel moet, wordt letterlijk bepaald door de kleur van je beste stuk: als het hematoom en de bijbehorende roodpaarse verkleuring slechts licht geprononceerd zijn, blijft het scalpel je bespaard.
In plaats daarvan zijn conservatieve maatregelen nodig: dit betekent immobiliseren, een drukverband dragen en: koelen, koelen, koelen. Om ervoor te zorgen dat een onverwachte erectie niet opnieuw een bron van onnoemelijk leed wordt, zorgen medicijnen ervoor dat er tijdens de genezingsfase niets beweegt.
Deze procedure wordt zorgvuldig gekozen door artsen. Het risico op latere complicaties zoals littekenvorming, kromming of erectiestoornissen kan namelijk niet worden genegeerd. De methode is ook niet voor ongeduldigen: de genezing van het erectieweefsel en het omringende weefsel kan behoorlijk lang duren – meer dan zes weken is niet ongewoon.
Chirurgische ingreep voor penisbreuken
De iets snellere en in veel gevallen betere oplossing is om onder het mes te gaan! De operatie moet snel worden uitgevoerd, vooral als ook de plasbuis is aangetast.
Tijdens de operatie wordt de penis blootgelegd zodat de scheur in de tunica albuginea kan worden gehecht. Daarna wordt een drukverband aangelegd om alles bij elkaar te houden.
Het spreekt voor zich dat erecties ook bij deze methode ten koste van alles moeten worden vermeden. De medicatie die hiervoor nodig is, kan ook na een operatie worden gebruikt. Met een beetje discipline ben je na ongeveer zes weken weer op de been en kun je weer met een gerust hart van seks genieten.
Mogelijke complicaties: erectiestoornissen na een penisbreuk
Een penisruptuur is geen grap: en zo kan het gebeuren dat je beste stuk na een breuk niet meer wil doen wat het voorheen deed. Erectiestoornissen zijn een van de mogelijke gevolgen.
Het risico is vooral hoog als de verwonding niet snel genoeg of alleen conservatief is behandeld. Zonder operatie is de kans op erectiestoornissen maar liefst 62%. Met een operatie daalt het risico tot 5%.
Als je penis beschadigd is na een breuk, kan een behandeling met medicijnen helpen. Met behulp van zogenaamde PDE-5-remmers (ja, dat klopt, de kleine blauwe pilletjes) kan je erectiestoornis binnen 12 maanden normaliseren. In ernstige gevallen zijn er nog andere opties, zoals prostaglandine-injecties of – in bijzonder hardnekkige gevallen – een penisimplantaat. Met de juiste medische behandeling kan een penisbreuk dus goed behandeld worden, zelfs als er erectiestoornissen optreden. Zorg ervoor dat je op tijd je arts raadpleegt.
Preventie: penisbreuken voorkomen
Als je dergelijke pijnlijke ervaringen wilt vermijden, kun je het risico op een gebroken penis verkleinen met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Tijdens de seks: wees voorzichtig, vooral bij seksstandjes waarbij de penis er gemakkelijk uit kan glijden. Je moet ook voorzichtig zijn tijdens het masturberen: geen verwoede of abrupte buigingen. Een beetje oplettendheid beschermt je tegen onnodige pijn.
Conclusie: penisbreuk tijdens seks? Ga snel naar de dokter!
Een penisbreuk is zeldzaam, maar als het gebeurt, is het tijd om naar de dokter te gaan: naar de dokter en verspil geen tijd! Of het nu tijdens wilde seks is of een beetje te heftig masturberen – een breuk is pijnlijk en niet helemaal ongevaarlijk. Een operatie zal je beste stuk meestal snel weer herstellen.