Vragen over seks, verlangen of intimiteit? Anne en Leila van Seksuologen met Twee schieten te hulp! Want Google en je vrienden mogen dan prima huis-tuin-en-keukentherapeuten zijn, sommige vragen wil je misschien niet aan ze stellen en sommige adviezen krijg je liever van een professional. Daarom legt Willie het seksuologenduo elke maand een kwestie voor die door jullie is ingestuurd. Anoniem, natuurlijk. Deze maand in het teken van Mei Masturbatiemaand: ‘’De een vindt het de normaalste zaak van de wereld, de ander ziet het als bedreiging van de seks samen of bestempelt het als vreemdgaan… Is masturberen in een relatie oké?’’
Vreemdgaan met jezelf?
“Laten we gelijk starten met een concreet antwoord op deze vraag: ja, masturberen in een relatie is helemaal oké en zelfs gezond! Op dat laatste komen we later terug. We horen weleens dat men soloseks in een relatie gelijkstelt aan vreemdgaan of dat masturberen gezien wordt als een bedreiging voor het samen seksen. Wat ons betreft is de vergelijking met vreemdgaan onterecht. Als vreemdgaan volgens het woordenboek ‘seks met een ander dan de vaste partner’ betekent, dan kun je toch niet vreemdgaan met je eigen handen of speeltjes?”
Masturberen in een relatie: niet bedreigend, wel bevredigend
“Of je behoefte hebt aan masturberen in je relatie en hoe vaak je dat doet, hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van de relatie of het seksleven. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen die vaak masturberen juist een bevredigender seksleven hebben dan vrouwen die aangeven minder te masturberen.
Soloseksen kan binnen een relatie ook juist handig zijn! Heeft je partner geen zin, maar jij wel (of andersom)? Dan is er altijd nog soloseks! Kun je niet bij elkaar zijn, maar wil je wel ontladen? Soloseks – of samen soloseksen op afstand! Heb je simpelweg behoefte aan soloseks en niet aan samenseks? Soloseks! Daar is allemaal niets mis mee.”
Lees ook: Op spreekuur bij SMT: hoe ga je om met verschil in verlangen?
Waarom masturberen we?
“Wij mensen zijn niet de enigen in het dierenrijk die masturberen. Ook andere primaten, zoals mensapen, doen het. Maar waarom eigenlijk? Daar zijn meerdere redenen voor. Zelfs zo veel dat we daar dit hele artikel mee zouden kunnen vullen. Het gaat in ieder geval lang niet altijd om seks en opwinding. Verveling, ontdekking, ontspanning en ontlading zijn ook belangrijke redenen om de hand aan jezelf te leggen.
Apen in de dierentuin zijn hier een goed voorbeeld van. Uit onderzoek blijkt dat primaten in gevangenschap meer masturberen, omdat ze meer tijd hebben en zich vervelen. Masturberen zorgt ook voor ontspanning en ontlading en dat zou evolutionair gezien goed zijn voor ons groepsgevoel. En dat geldt niet alleen voor apen, maar ook voor ons!”
Onzekerheid
“Toch heeft masturberen in een relatie bij mensen soms ook een ander effect op dat ‘groepsgevoel’: het kan onzekerheden bij een partner triggeren. Zo kan de angst ontstaan niet genoeg te zijn in de relatie. Heeft mijn partner niet genoeg aan mij? Doe ik het wel goed tijdens de seks? Gaat de soloseks niet ten koste van de seks samen?
Het is niet erg dat er onzekerheden ontstaan, maar bespreek ze wel. Doe je dat niet, dan krijgen die twijfels en angsten alle ruimte om te groeien en kunnen ze tussen de partners in komen te staan. Als je ze wel bespreekt, creëren jullie openheid en verschuiven de onzekerheden als vanzelf meer naar de achtergrond. Wie weet kan de partner sommige onzekerheden wel helemaal wegnemen of kunnen jullie elkaar tegemoet komen om twijfels, angsten of onzekerheden te verminderen.
Wanneer je het er samen over hebt, zul je namelijk merken dat onzekerheden vaak helemaal niet nodig zijn. Het soloseksen hoeft zoals gezegd niets te maken te hebben met jou, maar kan gewoon een vorm van tijdverdrijf of ontspanning zijn. En ook als de behoefte aan soloseks er is omdat het minder energie kost dan seks met elkaar, is dat op z’n tijd helemaal prima.”
Praten over (solo)seks
“Praten over seks is sowieso goed. Niet alleen over masturberen in een relatie en niet eens per se alleen met je partner. Praten over seks in het algemeen, met je partner of met anderen in je omgeving, is gezellig, verbindend, inspirerend, leerzaam en hét middel tegen schaamte en onzekerheid. Je hoeft niet bloedserieus om de tafel te gaan of tot in detail te bespreken hoe, waar, wanneer en hoe lang. Stel elkaar vanuit oprechte interesse vragen, zonder te oordelen over het antwoord. In zulke gesprekken is het belangrijk dat je niet invult voor een ander – NIVEA, noemen wij dat. Dat gevaar ligt bij gesprekken tussen partners vaak op de loer. Merk je dat jij of je partner dat lastig vindt? Komen onzekerheden opborrelen? Benoem het en probeer het eens te analyseren: waar komt het vandaan, wat kunnen jullie hieraan doen? Praten is vrijwel altijd een goed startpunt voor begrip, verdieping, verbinding en verbetering.”
Masturberen is gezond
“We lieten al even vallen dat masturberen gezond is. Om terug te komen op onze belofte hier verder op in te gaan, zetten we hieronder op een rijtje waaróm het zo gezond is. Tussen de regels door heb je ook al een aantal gezondheidsvoordelen kunnen bespeuren.
- Het ontspant dankzij de hormonencocktail die vrijkomt
- Het ontlaadt dankzij de hormonen die vrijkomen en ook de spierspanningen hebben uiteindelijk ontspanning van de spieren tot gevolg
- Het helpt om beter in slaap te komen
- Het geeft een boost aan je immuunsysteem (na een orgasme ligt het aantal infectiewerende cellen je het bloed 20% hoger)
- Het helpt bij menstruatiepijn door de doorbloeding van het bekken te verbeteren
- Het zorgt ervoor dat je je lichaam, behoeften en voorkeuren beter leert kennen
- Het kan daardoor ook je seksleven met anderen verbeteren
- Het verlaagt je bloeddruk en helpt je daarmee ook te beschermen tegen hart- en vaatziekten
- Het kan de spermakwaliteit verbeteren (wanneer je het in de juiste mate doet)
- Het maakt je gelukkiger dankzij die eerdergenoemde hormonencocktail, de ontspanning, de pijnvermindering en al die andere (gezondheids)voordelen”
Wel én niet masturberen in een relatie is oké!
“Ondanks alle voordelen willen we benadrukken dat het ook prima is om niet te willen masturberen in een relatie of om die behoefte minder te hebben dan je partner. Zowel met als zonder een relatie bepaal jij of je behoefte hebt aan soloseks, of je het doet en hoe vaak. Het kan dus veel positiefs brengen, maar een groot deel van de eerdergenoemde voordelen kun je evengoed halen uit andere dingen waar je blij van wordt. Denk aan samenzijn met vrienden, een goede film kijken, een lekker stukje chocola eten of dansen en zingen alsof niemand meekijkt. Of uit samen seksen, niet te vergeten! Dat heeft natuurlijk als extra voordeel een gevoel van verbondenheid en intimiteit.”
Samen masturberen
“Tot nu toe bedoelden we met soloseks voornamelijk ‘alleen masturberen’, maar soloseks hoeft je niet per se solo te beleven. Je kunt ook prima naast elkaar masturberen terwijl je wel een passionele zoen deelt. Ook een fijne mix en een mogelijkheid die we in deze context niet onbenoemd willen laten!”
Lees ook: Samen masturberen? 7 tips voor duomasturbatie
Geef elkaar de ruimte
“Masturberen in een relatie is dus helemaal oké. Het mag er zijn, dus geef elkaar die de ruimte. Dit kan letterlijk zijn, bijvoorbeeld door even je tanden in de keuken te poetsen als je partner een momentje voor zichzelf heeft in de badkamer, maar ook minder direct door geen oordeel te hebben als je de ander ‘betrapt’ tijdens een solosessie. Praat over jullie behoeften en onzekerheden, zodat die niet tussen jullie en jullie solo- en samenseks in komen te staan.”
Liefs,
Anne en Leila
De Seksuologen met Twee