Relatie

Ghosting: Ik ben dan weg 

Oeps, dat doet pijn: als een datepartner of vriend(in) ineens niets meer van zich laat horen, kan dat iemand flink van zijn stuk brengen. Ghosting voelt pijnlijk en laat veel vragen achter. Welke vormen van ghosting er zijn en hoe je daarop kunt reageren, lees je hier. 

Wat is ghosting?  

Nee, ghosting is niet een seksuele handeling waarbij je met je geliefde in witte lakens rolt. Bij ghosting verbreekt iemand plotseling en zonder waarschuwing alle contact met een ander, met wie er eerder een vorm van relatie of communicatie was. Dit gebeurt vaak in romantische relaties, maar ook binnen vriendschappen en zelfs op de werkvloer. Degene die wordt geghost, krijgt geen verklaring voor de plotselinge breuk en staat alleen tegenover stilte. Het lijkt alsof de ander letterlijk is ‘verdwenen’ – als een geest. Hoewel het verschijnsel van contactbreuk al langer bestaat, is het in het tijdperk van internet, WhatsApp en datingsites veel makkelijker geworden om geruisloos te verdwijnen, en iemand ghosten gebeurt tegenwoordig zo vaak dat er een eigen term voor is ontstaan. 

Ghosting komt van het Engelse woord voor ‘geest’ (‘ghost’). En waarom ghosten? Voor velen is als een geest verdwijnen de makkelijkste manier om uit een ongewenste situatie te ontsnappen. Als degene aan de andere kant niet eens de moeite neemt om redenen voor de contactbreuk te geven, dan doet dat echt pijn. Wat overblijft zijn vele vragen en een diepgaande schok. 

# Wist je dit? 

Ghosting is vooral een onderwerp onder de jongere generatie. Eén op de vier mensen tussen de 18 en 26 jaar heeft al eens ervaring gehad met een plotselinge contactbeëindiging. De term ‘ghosting’ werd in 2015 toegevoegd aan het belangrijkste Engelstalige woordenboek. 

Ghosting-vormen en oorzaken 

Jullie hebben elkaar online ontmoet, er wordt veel geschreven, jullie ontmoeten elkaar, er zijn vlinders in je buik en dan – niets meer? Ghosting is geen marginaal verschijnsel meer in de wereld van dating. Maar ghosting kent ook andere vormen. Soms reageren zelfs goede vrienden ineens niet meer, ook al neem je herhaaldelijk contact op. Vriendschappen eindigen zomaar en ook op werkgebied kun je het slachtoffer van ghosting worden als je na een goed gesprek nooit meer iets hoort. 

Ghosting: waarom? 

Waarom ghosten? De redenen voor ghosting zijn divers. Feit is: ghosting zegt meer over de ander dan over jou! Mensen die ghosten zijn conflictvermijdend, vrezen confrontatie en willen je niet kwetsen. Ze voelen zich ongemakkelijk en willen simpelweg uit de situatie zonder uitleg te hoeven geven. Veel mensen weten ook niet hoe ze hun gedachten en meningen netjes moeten verwoorden – het is makkelijker om zichzelf onzichtbaar te maken. Als je merkt dat er geen match is tijdens kort contact via een datingsite, kan ghosting soms wel begrijpelijk zijn. Ghosting is ook een valide exitstrategie als de andere persoon je grenzen overschrijdt en je weet dat open communicatie geen effect zal hebben. 

Wat absoluut niet oké is, is het zogenaamde serial ghosting (herhaaldelijk ghosten): mensen die steeds weer anderen ghosten, voelen zich superieur en halen daar zelfs plezier uit. Jakkes!!  

Wat doet ghosting met je geestelijke gezondheid? Ghosten betekenis voor het slachtoffer 

Als je wordt geghost, probeer je het op verschillende manieren voor jezelf te begrijpen. In je zoektocht naar afronding stel je jezelf de vraag: wat heb ik verkeerd gedaan? Was ik niet goed genoeg? Deze vorm van afwijzing voelt echt naar, en het doet net zoveel pijn als fysieke pijn! 

Zelfverzekerde mensen kunnen zoiets snel naast zich neerleggen, maar voor mensen met bindingsangst kan het echt ingrijpende gevolgen hebben. Het ontbreken van communicatie en duidelijkheid kan ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen en jezelf de schuld geeft, ook al ben je meestal helemaal niet schuldig! Iemand ghosten is dus zeker niet iets waar je lichtjes over moet denken. 

Ghosting doet pijn 

Ghosting doet vooral pijn als je verliefd bent: midden in een dopamine-rush wil je steeds meer van het object waarnaar je verlangt, en dan – ineens is het weg. Ineens geen contact meer doet fysiek veel pijn. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol komen vrij, waardoor je in een onaangenaam constante staat van opwinding terechtkomt. En hartelijk bedankt voor niets! 

Iemand ghosten kan diep emotionele gevolgen hebben. Het kan leiden tot onzekerheid, angst, frustratie, minder zelfvertrouwen en zelfs depressie. Als je vaak wordt geconfronteerd met ghosting en merkt dat je er niet lekker door in je vel zit, praat er dan over met mensen die je vertrouwt, of zoek psychologische ondersteuning. 

Hoe kun je het beste reageren op ghosting?

Met de volgende vier stappen kun je ghosting beter verwerken. 

Stap 1: laat je boosheid er zijn 

De beste manier om ghosting snel te verwerken is door gevoelens van woede, teleurstelling en verdriet te accepteren. Wees dus boos, huil en laat de pijn eruit! Als je je gevoelens onderdrukt, komen ze vroeg of laat toch naar boven – en dan veel heftiger. 

Stap 2: zorg goed voor jezelf 

Als je geghost bent, zorg dan vooral goed voor jezelf en besteed zo min mogelijk aandacht aan de ander! Bedenk dat het niet per se aan jou ligt dat je zo behandeld wordt. Maak zelfzorg je prioriteit en houd negatieve gedachten op afstand: ga shoppen, kook je favoriete gerecht of geniet van een dagje spa. Doe dingen waar je je goed bij voelt – dit is het moment om jezelf te verwennen! 

Stap 3: blijf optimistisch 

Het is niet makkelijk om met de gevolgen van ghosting om te gaan. Als je niet oplet, kun je snel verbitterd raken en vermijden om nieuwe relaties aan te gaan, van welke aard dan ook. Daarom is het cruciaal om open en respectvol te blijven communiceren met de mensen om je heen. Dit vermindert de kans op misverstanden en ghosting. Blijf positief, word zelf geen ghoster en behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. 

Stap 4: probeer het voor jezelf af te sluiten 

Accepteer de situatie! Op een gegeven moment moet je na al het verdriet weer vooruitkijken. Het kan nuttig zijn om een afsluitend sms’je te sturen waarin je je gedachten uit. Dit kan helpen om de situatie draaglijker te maken en om de controle terug te krijgen. Anders geldt: afhaken en verdergaan met je leven! 

Conclusie: ghosting – contactverbreking met gevolgen 

Ghosting is een complex fenomeen met een sterke emotionele impact. De redenen voor ghosting zijn divers. Daarom is het belangrijk om jezelf niet de schuld te geven en je te concentreren op je eigen zelfzorg. Door open communicatie en duidelijke grenzen te stellen, kun je beter met ghosting omgaan. Daarmee help je er actief aan mee om deze nare daad minder populair te maken, zodat ghosting op den duur, net als een spook, kan verdwijnen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *