Zijn condooms alleen voor mannen? Helemaal niet, er zijn ook vrouwencondooms!
In eerste instantie klinkt dit misschien vreemd voor sommige lezers. Maar het condoom voor vrouwen wordt steeds bekender en vaker gebruikt. Wat is een vrouwencondoom? Hoe werkt het vrouwencondoom precies en voor wie is het geschikt?
VROUWENCONDOOM: WAT IS HET PRECIES?
In tegenstelling tot alle andere anticonceptiemiddelen biedt het condoom niet alleen bescherming tegen ongewenste zwangerschap, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Meestal gebruikt de man bij veiliger vrijen een condoom. Hoewel je als vrouw seks zonder condoom kunt afwijzen, ben je bijvoorbeeld niet beschermd tegen stealthing door je sekspartner.
Met een vrouwelijk condoom kun je jezelf als vrouw onafhankelijk van een man beschermen tegen zwangerschap of tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het gebruik ervan is veel makkelijker dan vaak gedacht. De structuur lijkt sterk op die van het klassieke condoom, alleen wordt het femidom niet over de penis geschoven, maar in de vagina geplaatst. Daar voorkomt het dat sperma je vagina bereikt.
Het goede nieuws is: hoewel vrouwencondooms zeldzamer en moeilijker te verkrijgen zijn dan traditionele condooms, beschermen ze bij correct gebruik even effectief tegen ongewenste zwangerschappen, hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarnaast bieden ze je de mogelijkheid om jezelf op een zelfstandige manier te beschermen.
FEMIDOM: WAT IS DAT?
Het femidom, ook wel ‘vrouwencondoom’ genoemd, werd in de jaren 90 ontwikkeld. Het is wereldwijd de enige anticonceptiemethode voor vrouwen die niet alleen beschermt tegen ongewenste zwangerschappen, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals hiv. In de westerse wereld is het niet erg bekend, maar in Afrikaanse landen wordt het juist vaak gebruikt. Je vraagt je waarschijnlijk af: hoe werkt een vrouwencondoom dan? Laten we dieper ingaan op dit vrouwelijke condoom.
Het femidom is ongeveer 18 cm lang en gemaakt van kunststof. Eén uiteinde van dit vaginale condoom is open, het andere uiteinde is gesloten. Beide uiteinden hebben flexibele ringen. De voorste ring wordt buiten voor de schaamlippen geplaatst, terwijl de achterste ring in de vagina voor de baarmoederhals komt te zitten.
Femidoms zijn ook geschikt voor anale seks. In dat geval ligt de voorste ring rond de anus. Femidoms bieden een manier voor vrouwen om zichzelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook voor stellen waarin de man erectieproblemen heeft door het gebruik van condooms, kan het femidom een goede optie zijn.
WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN EEN FEMIDOM?
Het femidom biedt enkele voordelen, maar kent ook enkele nadelen. De nadelen zijn de reden dat slechts weinig vrouwen kiezen voor het gebruik van het femidom. Het grootste voordeel is dat vrouwen zelfstandig vrouwelijke condooms kunnen gebruiken om zich te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze zijn niet afhankelijk van een man die het condoom accepteert.
Femidoms beïnvloeden, in tegenstelling tot hormonale anticonceptiemiddelen, de hormonale cyclus van de vrouw niet en hebben geen bijwerkingen. Wil je bovendien tijdens de seks, of dat nu een onenightstand is of binnen een relatie, actief en zelfstandig de controle over anticonceptie hebben of sfeerbrekers zoals het aanbrengen van een condoom vermijden, dan is het femidom de ideale oplossing.
Een groot nadeel is echter dat het vrouwencondoom nauwelijks verkrijgbaar is. Een vrouwencondoom kopen is dus lastiger dan condooms voor mannen. Alleen een paar geselecteerde drogisterijen bieden dit product namelijk aan; anders is een online bestelling noodzakelijk. Standaard condooms daarentegen zijn overal verkrijgbaar; er is vrijwel in elke toiletruimte van een nachtclub een condoomautomaat. Een ander nadeel: het aanbrengen van een vrouwencondoom moet je eerst onder de knie krijgen. Helaas scoort het femidom niet hoog op de lijst van betrouwbare voorbehoedsmiddelen – op de Pearl Index scoort het tussen 5 en 25.
HOE GEBRUIK JE EEN FEMIDOM?
1: UITPAKKEN EN VOORBEREIDEN
Open het vrouwencondoom altijd voorzichtig om te voorkomen dat je het met scherpe nagels beschadigt. Rol het voorzichtig uit en smeer het van binnen en buiten in met een glijmiddel op waterbasis. Daardoor sluit het nauwer aan tegen de vaginawand en wordt het inbrengen makkelijker.
2: NEEM EEN COMFORTABELE POSITIE AAN
Als je voor het eerst een vrouwencondoom inbrengt, is een ontspannen houding belangrijk. Dit is vergelijkbaar met de eerste keer tampons gebruiken.
Het kan helpen om een been op de rand van het bad of de wc-bril te zetten, omdat hierdoor je vagina op natuurlijke wijze iets meer opent.
3: KIES DE JUISTE RING
Je brengt het femidom in met eerst de ring aan het gesloten uiteinde van het femidom. Vind deze ring en knijp hem samen met je middelvinger en duim. Schuif nu het femidom zo ver mogelijk in je vagina. De voorste ring moet echter buiten blijven.
#Tip: het inbrengen van een vrouwencondoom is vergelijkbaar met het gebruik van een menstruatiecup.
4: CONTROLEER DE PASVORM
Zodra je het vrouwencondoom hebt ingebracht, zou je het nauwelijks moeten voelen.
De buitenste ring bevindt zich voor je grote schaamlippen en geeft je partner genoeg ruimte om je te penetreren. Na het inbrengen van het vrouwencondoom moet je niet gaan plassen, omdat dit dan uit je vagina kan glijden.
5: BRENG DE PENIS IN
Let er bij het inbrengen van de penis op dat deze in het vrouwencondoom gaat en niet per ongeluk ernaast. Als je merkt dat er te weinig wrijving is, kun je de penis bevochtigen met een glijmiddel op waterbasis. Let op: het vrouwencondoom mag niet samen met een gewoon condoom worden gebruikt!
6: GEBRUIK GLIJMIDDEL
Bij het gebruik van een vrouwencondoom wordt er geen vaginale vloeistof naar de penis overgedragen. Daarom is het nodig om tijdens seks glijmiddel te gebruiken. Als de penis te droog is en te veel heen en weer beweegt, kan het vrouwencondoom verschuiven en dieper in de vagina terechtkomen. Dit kun je voorkomen door glijmiddel te gebruiken. Zorg ervoor dat je condoomvriendelijk glijmiddel gebruikt om de veiligheid van het vrouwencondoom niet in gevaar te brengen.
7: GEBRUIK HET VROUWENCONDOOM SLECHTS ÉÉN KEER
Na de seks verwijder je het vrouwencondoom voorzichtig door het één of twee keer om zijn as te draaien. Trek het dan langzaam uit je vagina en knoop het open uiteinde vast. Gooi het vrouwencondoom bij het huisvuil, niet in het toilet! Je kunt elk vrouwencondoom slechts één keer gebruiken.
FEMIDOM: DE BELANGRIJKSTE FEITEN OVER VROUWENCONDOOMS
- Femidoms worden al sinds de jaren ’90 geproduceerd.
- Ze zijn de enige anticonceptiemethode waarmee vrouwen zelf kunnen bepalen en zich kunnen beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
- Bij correct gebruik bieden femidoms hetzelfde beveiligingsniveau als een klassiek mannencondoom.
- Femidoms mogen niet samen met mannencondooms worden gebruikt.
- Het gebruik van een femidom vereist enige vaardigheid en oefening om de beschermende werking ervan volledig te benutten.
- Online winkels zijn de beste manier om femidoms te kopen.
CONCLUSIE: FEMIDOM VOOR MEER VRIJHEID EN VEILIGHEID
Hoewel je vrouwencondooms niet in elke supermarkt vindt, zijn ze dankzij online shopping nu heel eenvoudig te krijgen. Hoewel praktische vrouwencondooms lang niet zo populair zijn als de klassieke condooms, zijn ze toch een uitstekend alternatief.
Probeer het femidom uit en help deze belangrijke optie voor anticonceptie voor vrouwen bekender te maken. Zo houd je jouw bescherming in eigen hand!