Lichaam

Besneden piemel: Alles wat je moet weten!

In sommige culturen is de besnijdenis van de penis al eeuwenlang een traditie. Zelfs in Europa zijn er tegenwoordig veel mannen met een besneden penis. Er bestaan veel mythes over besnijdenis, maar die zijn vaak slechts deels waar. Is een besneden penis echt hygiënischer? Voelt seks echt intenser? Deze en andere vragen beantwoorden we hieronder. 

Wat is besnijdenis? 

Besnijdenis (circumcisie) is een chirurgische ingreep waarbij de voorhuid van de penis gedeeltelijk of volledig wordt verwijderd. Er zijn veel redenen voor deze ingreep.  

Waarom worden mannen besneden? 

Er zijn globaal gezien drie hoofdredenen waarom mannen besneden worden: medische, esthetische of religieuze redenen. 

Medische redenen voor besnijdenis kunnen ontstaan als er bijvoorbeeld een vernauwing van de voorhuid optreedt (phimosis) of er terugkerende ontstekingen zijn. In deze gevallen is een besnijdenis vaak onvermijdelijk, want zonder behandeling leidt phimosis tot plasproblemen en pijnlijke erectiestoornissen. 

Vaak kiezen mannen er niet zelf voor, omdat hun ouders hen al als baby hebben laten besnijden. Hiervan is vaak de religieuze achtergrond de oorzaak, bijvoorbeeld bij moslims en joden. Binnen de islamitische traditie is dat omdat de profeet Mohammed zonder voorhuid geboren zou zijn. Ook in veel Afrikaanse landen is besnijdenis een belangrijk cultureel element. De geschiedenis van de besnijdenis, ook wel circumcisie genoemd, gaat terug naar het oude Egypte. 

 

Interessant weetje 

Nog tot in de jaren ’70 werden pasgeborenen in de Verenigde Staten routinematig besneden. Dit gebeurde niet om hygiënische redenen, maar zogenaamd als bescherming tegen ongewenste masturbatie. Vandaag de dag worden baby’s minder vaak besneden, omdat mannen zelf deze beslissing moeten kunnen maken zodra zij oud genoeg zijn. Als je naar de wereldwijde statistieken kijkt, zijn er veel minder besneden mannen dan wordt gedacht. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is wereldwijd slechts 30 procent van alle mannen besneden. 

Wanneer heeft een besnijdenis zin? 

Eigenlijk kan worden gesteld dat de voorhuid niet per se noodzakelijk is voor mannen. Daarom is een besnijdenis meestal zonder verdere gevolgen. 

Bij volwassen mannen is besnijdenis vaak vooral om medische redenen zinvol. Als er sprake is van phimosis, dan is een besnijdenis vaak noodzakelijk. Zonder ingrijpen kunnen mannen ernstige complicaties ontwikkelen, zoals erectiestoornissen of urinewegproblemen. 

Mannen die vaak last hebben van terugkerende infecties aan de eikel of urinewegen, kunnen besnijdenis als oplossing overwegen. De oorzaak ligt vaak bij smegma, een witachtige substantie die zich ophoopt in de voorhuid. Als je dit niet regelmatig en grondig verwijdert, kunnen deze problemen ontstaan. 

Welke soorten besnijdenis bestaan er? 

Als je beslist om je te laten besnijden, zijn er verschillende besnijdingsvormen. Welke methode uiteindelijk wordt gekozen, hangt vooral af van de reden voor de besnijdenis. De meest voorkomende technieken zijn: 

  • Incisie 
    Deze vorm van besnijdenis is relatief ongevaarlijk omdat er slechts een kleine insnijding in de huidflap wordt gemaakt. De voorhuid blijft dus grotendeels behouden. 
  • Gedeeltelijke circumcisie 
    Hierbij worden niet alleen insnijdingen gemaakt, maar worden ook kleinere delen van de voorhuid verwijderd. Daardoor blijft de eikel nog gedeeltelijk bedekt. 
  • Radicale circumcisie 
    Bij deze methode wordt de voorhuid volledig verwijderd en de eikel volledig vrijgelegd. 

Betere seks door een besneden penis? 

Sommige mannen vragen zich misschien af of een besnijdenis een positief effect op hun seksleven zal hebben. Daar is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs voor. De meeste mannen merken echter geen verandering op, en het genotsgevoel wordt meestal niet als intenser ervaren. 

Zelfs vrouwen merken over het algemeen geen verschil tussen besneden en onbesneden penissen tijdens de geslachtsgemeenschap. Voor veel mannen voelt de eerste keer seks na een besnijdenis echter vreemd aan, omdat het gevoelige deel helemaal bloot ligt. Elke vrouw heeft een eigen voorkeur, hoewel het voor sommigen helemaal niet uitmaakt. Vaak zijn vrouwen er wel van overtuigd dat een besneden piemel hygiënischer is. 

Geven vrouwen de voorkeur aan een besneden penis? 

Nu komt natuurlijk de belangrijkste vraag: “Geven vrouwen de voorkeur aan een besneden penis?” Ja. Studies over de hele wereld tonen aan dat de meeste vrouwen de voorkeur geven aan besneden penissen. Ook in ons land lijkt dit het geval te zijn. 

Maar waarom eigenlijk? De redenen zijn meestal van esthetische en hygiënische aard. Een besneden penis is niet alleen prettiger om aan te raken, maar is meestal ook schoner en vrij van smegma. 

Ook het gezondheidsaspect is voor veel vrouwen belangrijk. Veel vrouwen associëren een penis zonder voorhuid met een duidelijk lager risico op seksueel overdraagbare aandoeningen. 

Voor- en nadelen van een besneden penis 

Uit de tot nu toe bekendgemaakte informatie blijkt dat een besneden penis zowel voor- als nadelen kan hebben. Uiteindelijk is het echter altijd een persoonlijke en individuele keuze, waarbij ervaringen sterk van persoon tot persoon kunnen verschillen. Terwijl sommigen enthousiast zijn over de voordelen, zijn anderen teleurgesteld als de verwachte veranderingen na de besnijdenis uitblijven. Als je overweegt een besnijdenis te ondergaan, denk hier dan goed over na. 

Voordelen van een besneden penis: 

  • Een besnijdenis verbetert de intieme hygiëne 
  • Uit onderzoek blijkt dat het risico op hiv-infecties tijdens seks met wel 60% wordt verminderd 
  • Er zijn studies die aantonen dat peniskanker minder vaak voorkomt bij mannen zonder voorhuid 
  • Remedie tegen vroegtijdige zaadlozing 
  • Besnijdenis kan ook het risico op urineweginfecties verminderen 
  • Mogelijk duurt de geslachtsgemeenschap langer 
  • Veel mensen vinden een besneden penis esthetisch aantrekkelijker 
  • De partner heeft een lager risico op besmetting met HPV 

Nadelen van een besneden penis: 

  • Verminderde gevoeligheid van de penis 
  • Mogelijk afnemende stimulatie 
  • Een besneden penis kan leiden tot problemen met het bereiken van een orgasme 
  • Erectieproblemen bij oudere mannen 
  • Soms pijn tijdens geslachtsgemeenschap 
  • Een besnijdenis kan mogelijk littekens veroorzaken 
  • Snellere uitdroging van de eikel 

Veelgestelde vragen en antwoorden over besnijdenis 

Wat zijn de risico’s van een besnijdenis? 

Net als bij elke ingreep kunnen er bij een besnijdenis verschillende complicaties optreden. Zwellingen, pijn en bloeding na de operatie zijn bijvoorbeeld niet uit te sluiten. 

Bovendien kan het twee tot vier weken duren voordat de wond volledig genezen is. In deze periode is seks (en masturbatie) absoluut verboden! Je zult hier meestal vanzelf ook geen zin in hebben, omdat de penis na de besnijdenis pijnlijk is. Deze pijn kan echter goed onder controle worden gehouden met reguliere pijnstillers. 

In sommige gevallen zijn de zenuwen in de penis na een besnijdenis minder actief, wat het genotsgevoel kan verminderen. 

Moet je een penis zonder voorhuid vaker wassen? 

Nee, eerder het tegenovergestelde. Omdat de voorhuid is verwijderd, hoopt zich geen vervelend smegma meer op. Toch blijft het een goed idee om je penis dagelijks schoon te maken met warm water en een milde waslotion. 

Wie mag een besnijdenis uitvoeren? 

Een besnijdenis kan in principe worden uitgevoerd op de urologische afdeling van een ziekenhuis of in verschillende dokterspraktijken. Het is wel belangrijk dat je een betrouwbare arts zoekt, want het betreft uiteindelijk je kostbaarste bezit. 

De operatie zelf duurt meestal maar 30 minuten en er is geen ziekenhuisopname nodig. 

Hoeveel kost een besnijdenis?

De kosten van een besnijdenis kunnen variëren afhankelijk van de methode. De ingreep kan onder zowel algehele narcose als plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. In de meeste gevallen moet je echter rekenen op een prijs tussen de 200 en 900 euro. 

Worden de kosten voor een besnijdenis gedekt door de ziektekostenverzekering? 

Ja en nee, want het hangt vooral af van de reden waarom je besneden wilt worden. Als het bijvoorbeeld gaat om religieuze of esthetische redenen, zal de zorgverzekeraar de kosten niet vergoeden. Als er echter medische redenen zijn, dan worden de kosten door de wettelijke ziektekostenverzekering gedekt. 

Conclusie: een besneden penis kan, maar moet niet per se! 

Een besneden penis kan zeker in de smaak vallen dankzij een verbeterde hygiëne en een fraaiere look. Toch betekent besnijdenis niet automatisch dat de seks beter wordt. Onder bepaalde omstandigheden kunnen er positieve veranderingen optreden, maar verwacht er zeker geen wonderen van. Besnijdenis zou daarom niet alleen om cosmetische of seksuele redenen moeten worden gedaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *