Gezondheid

Trichomonas: De verborgen geslachtsziekte 

Denk je dat je alle seksueel overdraagbare infecties kent? Laat je dan verrassen door dit artikel! Trichomonas behoort tot de meest voorkomende geslachtsziekten. Maar de meeste mensen weten weinig over de zogenaamde trichomoniasis. Tijd om dat te veranderen en jezelf te informeren – want kennis is de eerste stap naar het optimaal beschermen van je gezondheid! 

Wat is trichomonas? 

Trichomonaden zijn eencellige parasieten en de oorzaak van trichomonas, een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties (SOA’s) wereldwijd. Deze verloopt vaak zonder symptomen, maar kan wel pijnlijke ontstekingen in het intieme gebied veroorzaken. 

De hoofdrolspeler in dit microscopische drama is Trichomonas vaginalis, een eencellige parasiet die slim schuilgaat achter zijn flagellen. (Flagellen zijn de draadstructuren op het oppervlak van cellen.) Deze infectie treft beide geslachten (vrouwen echter vaker) en wordt hoofdzakelijk overgedragen door onbeschermde vaginale gemeenschap, hoewel in zeldzame gevallen anale of orale seks ook tot besmetting kan leiden.  

Hoe raak je besmet met trichomonas? 

Trichomonas komt vaak onopgemerkt. Direct contact met geïnfecteerde slijmvliezen volstaat om de parasieten over te dragen. Het verraderlijke is dat veel besmette mensen geen symptomen vertonen en niet weten van hun ongewenste metgezel. 

#Einde aan mythes 

In tegenstelling tot sommige geruchten kan trichomonas niet via een toilet worden overgedragen. Ook stress speelt geen rol bij dit soort infectie (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een herpesuitbraak). Deze geruchten horen thuis in de wereld van de sprookjes! Maak je dus geen zorgen over openbare toiletten: het grootste risico daar is dat je zonder toiletpapier komt te zitten. 

Hoe bescherm je jezelf tegen trichomonas 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: condooms! Ze bieden weliswaar geen 100% bescherming tegen trichomonas, maar verkleinen het risico wel aanzienlijk. Ook vrouwelijke condooms kunnen jullie beschermen tegen overdracht. En het allerbelangrijkste: vermijd seks als je besmet bent!

#Check-ups! 

Regelmatige controles bij je arts – vooral als je meerdere partners hebt – zijn net zo belangrijk als je jaarlijkse tandartscontrole. Jouw seksuele gezondheid verdient dezelfde aandacht als je stralende glimlach! 

Trichomonas: symptomen en verloop 

Als het op symptomen aankomt, speelt trichomonas vaak verstoppertje. De meeste infecties zijn vrij van symptomen. Slechts bij ongeveer 30% van de gevallen ontstaan er klachten. Ook hier zien we grote verschillen tussen de geslachten: bij mannen voelt het maar voor ca. 15% onaangenaam, maar de helft van de vrouwen ervaart ernstige klachten bij een trichomonas-infectie. 

Symptomen van trichomonas bij vrouwen: 

  • Jeuk en branderigheid in de intieme zone – absoluut niet de juiste soort hitte… 
  • Schuimige, sterk ruikende afscheiding: ook niet iets wat je graag tijdens een date wilt. 
  • Pijn bij het plassen of vrijen: auw! 

Symptomen van trichomonas bij mannen: 

  • Soms urineweginfectie 
  • Lichte afscheiding of branderigheid bij het urineren of ejaculeren

Zo verloopt een trichomonas-infectie 

Een trichomonas-infectie ontwikkelt zich vaak in meerdere fasen. Na een incubatietijd van 4 tot 28 dagen kunnen de eerste symptomen optreden (de meeste infecties verlopen echter symptoomloos). Zonder behandeling kan de infectie in een chronische fase overgaan en maanden tot jaren blijven bestaan. Complicaties zoals een verhoogd risico op vroeggeboorte bij zwangeren of een verhoogde vatbaarheid voor andere seksueel overdraagbare infecties zijn mogelijk. 

Met de juiste antibioticabehandeling kan trichomonas in 90 tot 95% van de gevallen succesvol worden behandeld (later meer hierover). Een doorgemaakte infectie biedt echter geen blijvende bescherming, waardoor herinfecties mogelijk zijn. De individuele symptomen kunnen sterk variëren, daarom zijn een vroege diagnose en behandeling cruciaal om mogelijke complicaties te voorkomen. 

Deze complicaties kunnen bij een infectie optreden 

Onbehandeld kan een trichomonas-infectie tot ernstige problemen leiden. 

Mogelijke complicaties bij trichomonas bij vrouwen: 

  • Ontstekingen van de inwendige geslachtsorganen (eileiders en eierstokken) 
  • Verhoogd risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en onvruchtbaarheid 
  • Verhoogd risico op hiv-infectie 

Mogelijke complicaties bij trichomonas bij mannen: 

  • Ontstekingen van de urethra, prostaat of bijballen 
  • Risico op infecties in andere organen 

Hoe wordt trichomonas gediagnosticeerd? 

Maak je geen zorgen, je gynaecoloog of uroloog hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om trichomonas op te sporen. Zo verloopt de diagnose: 

  • Uitstrijkje van vaginale, urethrale of prostaatafscheiding 
  • Urineonderzoek 
  • Microscopisch onderzoek 

Bovendien kan een verhoogde pH-waarde in de vagina een infectie suggereren, omdat trichomonas het chemische evenwicht verstoort. Daarnaast kunnen extra tests worden uitgevoerd om gemengde infecties zoals gonorroe uit te sluiten. 

Hoe werkt de behandeling van trichomonas? 

Hier is het goede nieuws: de behandeling van trichomonas is meestal eenvoudig. Je kunt dus gemakkelijk op de resetknop drukken voor je intieme gezondheid via medische behandeling. Voor trichomonas moet je meestal antibiotica nemen, met name metronidazol of tinidazol. Voor mannen is een enkele dosis meestal voldoende, terwijl vrouwen vaak een langdurigere behandeling nodig hebben. 

# Belangrijk! 

Jouw sekspartners moeten altijd meebehandeld worden om een herinfectie (het zogenaamde pingpongeffect) te voorkomen. Bovendien moet je seks vermijden tijdens de behandeling. Knuffel liever tot de trichomonas verdwenen is! 

Hoe voorkom je een trichomonas-infectie? 

  • Consistent gebruik van condooms of vrouwelijke condooms: bijna absoluut veilig! Er blijft echter een piepklein restrisico bestaan, want zelfs met condoom kun je in theorie besmet raken met een seksueel overdraagbare aandoening. 
  • Regelmatige soa-testen bij verschillende partners: liever één keer te veel dan één keer te weinig controleren! 
  • Voorlichting en open communicatie met seksuele partners 
  • Onthouding tijdens de behandeling: een korte pauze kan wonderen doen. 

Trichomonas en onderzoek 

Hoewel trichomonas wijdverspreid is, is er bij velen van ons – en ook in de wetenschap – nog steeds veel onwetendheid over! Trichomonas blijft de wetenschap bezighouden: hoewel de huidige behandeling met metronidazol in de meeste gevallen succesvol is, zijn er al eerste tekenen van resistentie zichtbaar. In de VS ligt het aantal milde resistentiegevallen rond de 4,3% – nog geen reden voor paniek, maar zeker een wake-upcall voor de wetenschappers. 

Het bijzondere is dat een doorgemaakte infectie je niet immuun maakt voor deze hardnekkige eencelligen. Je kunt dus telkens opnieuw besmet raken. Daarom werken onderzoekers aan nieuwe behandelingsmogelijkheden en bestuderen ze de mechanismen achter het ontstaan van resistentie. Hun doel? Een breder scala aan therapeutische opties ontwikkelen, zodat we niet afhankelijk zijn van slechts één geneesmiddelenklasse. 

Veelgestelde vragen over trichomonas 

Wat zijn de symptomen van trichomonas? 

De meeste mensen die besmet zijn (ongeveer 70%) vertonen geen of slechts minimale symptomen. Vrouwen kunnen schuimige, onaangenaam ruikende afscheiding, jeuk en pijn bij het plassen ervaren. Mannen blijven meestal symptoomvrij, en lichte ontstekingen van de urinebuis komen maar zelden voor. Sommige vrouwen ervaren daarnaast pijn in de onderbuik of tijdens de seks. Bij beide geslachten kan een infectie de vatbaarheid voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten. 

Wat te doen tegen trichomonas? 

Ga bij het vermoeden van een infectie meteen naar de dokter. De behandeling bestaat uit antibiotica, meestal metronidazol, in één enkele dosis of gedurende 5 tot 7 dagen. Belangrijk: behandel ook seksuele partners en vermijd seks tijdens de therapie. Na de behandeling is een controleafspraak aan te raden om te zorgen dat de infectie volledig is verdwenen. In zeldzame gevallen van resistentie tegen metronidazol kunnen alternatieve medicijnen zoals tinidazol worden gebruikt. 

Hoe herkent een gynaecoloog trichomonas? 

Door onderzoek van een vaginaal uitstrijkje onder de microscoop, pH-meting, en indien nodig andere laboratoriumtests zoals kweken of PCR-testen. Bij mannen worden urethraal uitstrijkje of urinemonsters onderzocht. De arts zal ook een grondige medische anamnese afnemen en vragen naar typische symptomen en risicofactoren. Vaak worden ook tests gedaan op andere seksueel overdraagbare aandoeningen, omdat trichomonas vaak samen met andere pathogenen voorkomt. 

Kan trichomonas vanzelf genezen? 

Nee, spontane genezing is zeer onwaarschijnlijk. Onbehandeld kan de infectie maanden of jaren aanhouden en tot complicaties leiden. Een medische behandeling is daarom altijd noodzakelijk. Ook al verdwijnen de klachten tijdelijk, dat betekent nog niet dat de infectie overwonnen is. Een onbehandelde trichomonas-infectie kan bij vrouwen leiden tot bekkenontsteking en bij zwangeren het risico op vroeggeboorte verhogen. 

Conclusie: bewust omgaan met trichomonas 

Trichomonas is veelvoorkomend, maar gelukkig goed behandelbaar. Met de juiste kennis en verantwoordelijk gedrag kun je jezelf en je partners beschermen. Regelmatige controles en consequente bescherming tegen soa’s (condooms!) beschermen je tegen infecties. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *