Net terug van een feestvakantie? Of een wilde vakantie in eigen land gehad? Dan klinkt een soa test ineens als een goed idee. Regelmatig testen op soa’s is een goede gewoonte die je zeker moet blijven vasthouden. Soa’s kunnen ernstige gevolgen hebben, wanneer deze onbehandeld blijven. En daarnaast, kun je ook andere mensen besmetten en dat is natuurlijk voor niemand leuk.
Symptomen
Niet elke SOA test is te herkennen aan symptomen, daarom kan het ook handig zijn een test te doen wanneer je geen klachten ervaart. Je zou bijvoorbeeld al een test moeten doen als je een van onderstaande punten hebt gedaan:
- Je hebt onveilige seks gehad.
- Je hebt wel symptomen zoals jeuk, wratjes of meer of andere afscheiding en pijn bij het plassen.
- Je hebt met wisselende personen seks gehad.
- Je hebt een nieuwe relatie en willen seks zonder condoom.
- Je wilt zwanger worden of bent zwanger
SOA Test aanvragen
Een Soa test aanvragen kan op verschillende manieren. Je kunt deze test namelijk aanvragen bij je huisarts, de GGD of je bestelt online een zelftest. Afhankelijk van de doelgroep waar je onder valt, kom je in aanmerking voor een gratis test. Je kunt jaarlijks een gratis SOA test doen bij de GGD als je:
- 24 jaar of jonger bent.
- Man bent en seks hebt met mannen.
- Geld verdient met seks.
Mocht je niet onder deze groep vallen, kan je uiteraard alsnog een test doen. Hiervoor die je echter te betalen of je kunt hem natuurlijk zelf bestellen.
Vanaf wanneer is een Soa test betrouwbaar?
Te vroeg testen kan een verkeerd resultaat geven. Tussen de besmetting en het moment dat de soa test wordt uitgevoerd, zit een vensterperiode. Bespreek daarom altijd wanneer je onbeschermde seks hebt gehad. Een Soa test is betrouwbaar bij:
- Chlamydia en gonorroe: vanaf 2 weken na het seksueel contact.
- HIV: vanaf 6 weken na het seksueel contact.
- Syfilis en Hepatitis: vanaf 3 maanden na seksueel contact.
Zijn er kosten verbonden aan een Soa test?
Als je veel risico loopt, is een test gratis bij de GGD. De groepen waarvoor dit geldt hebben wij eerder al besproken. Zij kunnen één keer peer jaar een gratis Soa test doen. Wanneer je je bij de huisarts laat testen, kunnen hier wel kosten aan verboden zijn. De kosten van bijvoorbeeld een chlamydia-test zijn ongeveer 40 euro. Zijn er meer testen nodig? Dan kunnen de kosten oplopen tot meer dan 200 euro. Informeer bij je huisarts voor de totale kosten van de soa-test. Een Soa test gaat meestal van je eigen risico af. Een andere manier om te testen op een SOA, is een zelftest. Deze zelftest stuur je zelf op naar een laboratorium, waarna je geheel anoniem de uitslag ontvangt. Een zelftest, die je eenvoudig online kunt bestellen, kost rond de €40,-.
Hoe zo’n online zelftest in z’n werk gaat laten Chris en Linda in deze video zien:
Wat als de Soa positief is?
Je hoopt er niet op, maar er bestaat altijd een kans dat de SOA test positief is. En dan hebben we het over de uitslag en niet het gevoel wat je eraan over houdt. Mocht dit het geval zijn, maak je een vervolgafspraak bij de huisarts. De arts zal een behandeling opstarten. Dit kan een crème-, pillen- of antibioticakuur zijn. Zolang de behandeling duurt en je symptomen hebt, is het verstandig om geen seks te hebben. Zo wordt vermeden dat je andere mensen besmet.