Gezondheid

Balanitis: wat te doen bij een eikelontsteking? 

Merk je veranderingen op aan de huid van je eikel en is dat oncomfortabel? Als je eikel rood en opgezwollen is en jeukt, kan een eikelontsteking (ofwel balanitis) de oorzaak zijn. Hier ontdek je alle belangrijke informatie over eikelontsteking: waar het vandaan komt, hoe het verloopt en hoe je het kunt behandelen.

WAT IS BALANITIS? 

Bij een balanitis is de eikel van de penis ontstoken. Daarom wordt het ook eikelontsteking genoemd. Als de voorhuid ook ontstoken is, wordt dit balanoposthitis genoemd. Overigens, als er een schimmelinfectie op de eikel aanwezig is, heet dit candida balanitis. Dit is iets anders dan een eikelontsteking, maar bij beide aandoeningen is er sprake van jeuk en roodheid. 

Een eikelontsteking uit zich meestal in een gezwollen eikel, vaak gepaard met uitslag of rode vlekken. Je kunt eventueel jeuk of een branderig gevoel ervaren aan de eikel en de aangetaste plek kan warmer aanvoelen dan de rest van de penis. Wanneer de eikel van mannen ontstoken is, kan er ook een branderig gevoel bij het plassen of pijn tijdens de seks optreden. Het kan ook gepaard gaan met een ontstoken en gezwollen voorhuid. 

HOE VAAK KOMT EEN EIKELONTSTEKING VOOR? 

Een eikelontsteking kan mannen van alle leeftijden treffen – van pasgeborenen tot senioren. Na een besnijdenis komt het minder vaak voor, omdat de vochtige omgeving onder de voorhuid van een onbesneden penis bacteriën en schimmels bevordert. Dit creëert een gunstig klimaat voor het ontstaan van balanitis. 

Ongeveer drie tot elf procent van de mannen krijgt in hun leven met eikelontsteking te maken. Bij jongens vóór de puberteit ligt het percentage rond de zes procent. Diabetici hebben een verhoogd risico op balanitis, omdat suiker in de urine een ideale broedplaats is voor schimmels en bacteriën. 

DE OORZAKEN VAN EEN EIKELONTSTEKING

Hoe en waarom raakt de eikel ontstoken? Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van balanitis. Hier zijn de meest voorkomende aanleidingen: 

BESMETTELIJKE OORZAKEN 

  • Schimmelinfecties (candida balanitis) 
  • Bacteriële infecties (bijv. streptokokken, stafylokokken) 
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals herpes, chlamydia, syfilis) 

NIET-BESMETTELIJKE OORZAKEN 

  • Gebrek aan intieme hygiëne 
  • Allergische reacties (op zeep, glijmiddelen, condooms) 
  • Huidaandoeningen (zoals psoriasis of eczeem) 
  • Diabetes 
  • Auto-immuunziekten 
  • Chemische irritaties 
  • Mechanische irritaties 

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN EIKELONTSTEKING? 

En hoe herken je balanitis precies? Dit zijn de meest voorkomende symptomen: 

  • Roodheid van de eikel 
  • Zwelling van de eikel of voorhuid 
  • Jeuk aan de eikel 
  • Uitslag of rode vlekken op de eikel 
  • Onaangename geur 
  • Afscheiding onder de voorhuid 
  • Witte afscheiding op de eikel 
  • Branderig gevoel bij het plassen 
  • Droge of schilferige huid op de eikel 
  • Witte of donkere vlekken op de eikel 
  • Verhoogde gevoeligheid van de eikel 

Als je deze symptomen bij jezelf opmerkt: ga naar de uroloog! Beter een keer te veel naar de dokter dan de balanitis onnodig te laten verergeren. 

HOELANG DUURT BALANITIS? 

Bij tijdige behandeling kan een eikelontsteking binnen enkele dagen tot twee weken verdwijnen. Blijft het echter onbehandeld, dan kan het een chronisch probleem worden. 

De genezingstijd hangt van verschillende factoren af. De oorzaak van balanitis speelt een grote rol: een bacteriële infectie geneest vaak sneller dan een balanitis die door een huidaandoening wordt veroorzaakt. Ook snelle behandeling is cruciaal. Hoe sneller je handelt, hoe sneller de genezing over het algemeen zal plaatsvinden. 

De juiste behandelmethode, aangepast aan de specifieke oorzaak, is ook essentieel. Daarnaast speelt je algemene gezondheid een rol. Een sterk immuunsysteem versnelt meestal de genezing. Niet in de laatste plaats is het belangrijk dat je de behandelrichtlijnen strikt opvolgt. Neem de voorgeschreven medicijnen in zoals geadviseerd en volg de hygiënerichtlijnen op om het genezingsproces te versnellen. 

ZO WORDT EEN EIKELONTSTEKING BEHANDELD 

De behandeling van  een eikelontsteking hangt sterk af van de oorzaak: 

  • Bij schimmelinfecties worden vaak antischimmelcrèmes voorgeschreven. Deze crèmes kunnen wonderen verrichten bij candida balanitis. 
  • Bij een bacteriële infectie kan, afhankelijk van de verwekker, een lokale of orale antibioticabehandeling nodig zijn. 
  • Bij allergische reacties of huidaandoeningen kunnen corticosteroïdcrèmes helpen om ontstekingen en jeuk te verminderen. Ze verzachten de geïrriteerde huid van je penis. 
  • In sommige gevallen volstaat een verbetering van de hygiëne om milde balanitis te beheersen. 
  • Als onderliggende aandoeningen zoals diabetes een rol spelen, is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel goed te beheren: een goed gereguleerde bloedsuiker maakt het ziekteverwekkers lastiger om zich te ontwikkelen. 
  • Bij virale aanleidingen zoals genitale herpes worden antivirale middelen gebruikt. 
  • Voor symptoomverlichting worden vaak pijnstillende en ontstekingsremmende crèmes gebruikt. 

In sommige gevallen kun je balanitis zelf behandelen, maar bij aanhoudende symptomen is een doktersbezoek essentieel. Je arts kan de exacte oorzaak vaststellen en de beste behandelingsstrategie aanraden. 

EIKELONTSTEKING VOORKOMEN: ZO DOE JE DAT 

Preventie is de beste manier om je beste onderdeel te beschermen. Hier zijn enkele handige tips en trucs om balanitis gericht te voorkomen: 

  • Grondige intieme hygiëne: was jezelf regelmatig, maar niet overdreven. Een goede balans houdt je eikel schoon zonder de natuurlijke beschermlaag van de huid te verstoren. 
  • Droog jezelf grondig af: neem na het wassen de tijd om je eikel voorzichtig en grondig te drogen. Vocht is een broedplaats voor ongewenste bacteriën en schimmels. 
  • Kies voor milde verzorgingsproducten: vermijd agressieve zepen of intieme sprays. Je penis zal je bedanken met een gezonde, stressvrije huid. 
  • Bescherm jezelf tijdens de seks: pak er condooms bij tijdens het vrijen. Ze bieden niet alleen bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, die balanitis kunnen veroorzaken. 
  • Houd je bloedsuikerspiegel onder controle: ben je diabetespatiënt? Dan is een goede bloedsuikercontrole jouw troef tegen balanitis. Een stabiele bloedsuikerspiegel maakt het moeilijker voor ziekteverwekkers om zich te vermenigvuldigen. 
  • Kleed je penis-vriendelijk: geef je kleine vriend wat luchtige vrijheid. Draag ademend katoenen ondergoed en vermijd te strakke kleding. 
  • Eet gevarieerd: versterk je immuunsysteem met een evenwichtig dieet en voldoende vocht. Een gezond lichaam kan infecties beter afweren. 
  • Verzorg je voorhuid: ben je onbesneden? Trek dan regelmatig je voorhuid terug en maak het eronder voorzichtig maar grondig schoon. Zo blijven er geen ongewenste resten achter. 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER BALANITIS 

HOE KOM IK VAN EEN EIKELONSTEKING AF? 
De juiste behandeling en een beetje geduld zijn de sleutel tot het genezen van een eikelontsteking. Volg de aanwijzingen van je arts goed op, gebruik voorgeschreven medicatie regelmatig en verbeter je intieme verzorgingsroutine. Voorkom irritaties en gun je lichaam de tijd om te herstellen. 

KAN BALANITIS VANZELF OVERGAAN? 
In sommige gevallen, vooral milde vormen als gevolg van slechte hygiëne, kan balanitis met verbeterde verzorging vanzelf verdwijnen. Maar veel vormen van balanitis, vooral als ze door infecties worden veroorzaakt, vereisen medische behandeling. Het is daarom verstandig om bij aanhoudende symptomen een arts te raadplegen. Het is beter om een keer te veel te laten controleren dan je trouwe vriend onnodig te laten lijden. 

WAT GEBEURT ER ALS DE ONTSTEKING NIET WORDT BEHANDELD? 
Onbehandelde balanitis kan tot verschillende complicaties leiden. Mogelijke gevolgen zijn onder andere de ontwikkeling van phimosis (voorhuidvernauwing). Ook kan er een vernauwing van de plasbuis optreden. Blijvende huidveranderingen aan de eikel en de penis zijn ook mogelijk. In zeldzame gevallen verhoogt chronische ontsteking zelfs het risico op peniskanker. Daarom is het belangrijk om een eikelontsteking serieus te nemen en tijdig te behandelen. 

IS EEN EIKELONSTEKING BESMETTELIJK VOOR VROUWEN? 
Het risico op infectie hangt af van de oorzaak van de balanitis. Als de eikelontsteking is veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening of een schimmelinfectie, is er een overdrachtsrisico. In dat geval kan je partner vaginitis ontwikkelen. Niet-infectieuze vormen, zoals die veroorzaakt door allergieën of huidaandoeningen, zijn meestal niet besmettelijk. Om veilig te zijn, is het aan te raden tijdens actieve balanitis geen seks te hebben tot de behandeling afgerond is. 

CONCLUSIE: ALS HET JEUKT, BEZOEK JE ARTS 

Balanitis kan vervelend zijn, maar met de juiste kennis en snelle actie is het meestal goed onder controle te brengen. Een goede intieme hygiëne, gezonde leefgewoonten en aandacht voor je lichaam zijn de beste maatregelen om een eikelontsteking te voorkomen. En de volgende keer dat je eikel jeukt of je andere verdachte symptomen opmerkt, aarzel niet om naar je arts te gaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *