Wat is jouw bodycount? Als je direct een antwoord op deze vraag hebt, hoef je in principe niet verder te lezen. Hoewel, misschien toch wel. De social media-trend zorgt niet alleen voor vermaak, maar ook voor verhitte discussies. Hier vind je alles wat je moet weten over bodycount.
Wat is een bodycount?
In het geval dat je nu verward bent – eerst even de basis: wat is een bodycount precies? Met de vraag naar de bodycount wil je gesprekspartner weten met hoeveel mensen je seks hebt gehad. Achter deze onschuldig klinkende vraag schuilt een behoorlijke indiscrete nieuwsgierigheid.
De oorspronkelijke betekenis van de term “bodycount”
Wist je het al? De term “bodycount” stamt uit de militaire context. Hij beschrijft het aantal slachtoffers van de tegenpartij – best macaber. De toepassing ervan op ons seksleven is relatief nieuw en heeft voornamelijk via sociale media en dating-apps zijn weg gevonden. Misschien heb je al eens een TikTok voorbij zien komen waarin op straat naar je #bodycount wordt gevraagd, of vroeg iemand via Tinder naar je bodycount? De vraag kan behoorlijk problematisch zijn, en dat niet alleen vanwege de herkomst van de term – daarover later meer.
Hoe bereken je je bodycount?
Het berekenen van je bodycount lijkt eenvoudig, toch? Je telt gewoon al je sekspartners op en dat cijfer is je bodycount. Toch is het vaak niet zo simpel: wat telt als seks? Alleen penetratie, of ook strelen en orale seks? (Kleine spoiler: seks is natuurlijk meer dan alleen penetratie.) En hoe zit het met one-night stands of korte affaires?
Het eenvoudige antwoord: er is geen juiste of verkeerde manier om het aantal sekspartners te berekenen en we hebben allemaal onze eigen seksuele trajecten, voorkeuren en verhalen. Belangrijk is dat je je comfortabel voelt bij je ervaringen en verantwoord omgaat met je seksuele gezondheid. Hoe je je bodycount berekent – als je dat al wilt – en wat je als seks definieert, is helemaal aan jou.
Welke rol speelt je bodycount bij het kiezen van je partners?
Tijdens het online daten en swipen oordelen we vaak te snel en hechten we te veel waarde aan de vraag naar de bodycount. Sommigen zien een hoog aantal als een teken van ervaring en seksuele openheid, terwijl anderen een laag aantal associëren met trouw en terughoudendheid. Echter zegt de bodycount op zich weinig over het karakter of de kwaliteiten van een persoon. Veel belangrijker zijn normen, communicatie en wederzijds respect in een relatie – en of dat overeenkomt kan niet bepaald worden aan de hand van een vluchtig getal.
Bodycount: gevaarlijke gendernormen
Helaas heerst er, zoals vaak bij het onderwerp seks, een problematische dubbele standaard als het om bodycount gaat: terwijl mannen vaak gezien worden als succesvol als ze veel sekspartners hebben, ervaren vrouwen met veel partners vaak afwijzing of zelfs slutshaming – ze worden ervan beschuldigd zich “sletterig” te gedragen.
Vooral op platforms zoals TikTok worden meisjes en vrouwen vaak geprezen als bijzonder aantrekkelijk als ze maar weinig of geen sekspartners hebben gehad – de zogenaamde “bodycount = nul”-trend. Of het nu op TikTok is of in het echte leven: dit ‘ideaalbeeld’ is niet alleen onrealistisch, maar ook schadelijk, omdat het schaamte en onzekerheid creëert bij meisjes en vrouwen, terwijl dat totaal niet nodig is!
Handig om te weten:
Het maakt niet uit hoeveel sekspartners je hebt gehad: je waarde als persoon hangt er niet van af. Belangrijk is dat je je seksualiteit op een zelfstandige en verantwoorde manier beleeft. Laat je niet onder druk zetten door maatschappelijke verwachtingen of TikTok-trends!
Potentiële gevaren van de bodycount-trend
Over seks en jouw ervaringen praten: ja, girl! (En iedereen anders ook…) Maar TikTok-trends zoals bodycount brengen ook bepaalde gevaren met zich mee:
- Cyberpesten
Het publiekelijk bespreken of posten van je eigen of iemand anders’ bodycount kan snel tot cyberpesten leiden. Dit treft vooral tieners en jongvolwassenen hard. Pas goed op jezelf en breng niemand in verlegenheid om hun seksuele ervaringen (ongeacht hoeveel of weinig dat er zijn). En als je cyberpesten tegenkomt, in welke vorm dan ook: spreek je uit en steun elkaar!
- Verlies van persoonlijke intimiteit
Het reduceren van seksuele ervaringen tot slechts een getal, zoals de bodycount, kan ervoor zorgen dat de emotionele en persoonlijke betekenis van intimiteit naar de achtergrond verdwijnt. Seks is meer dan alleen maar een cijfer: het gaat om verbinding, vertrouwen en wederzijds respect – en natuurlijk plezier.
- Mensen worden gereduceerd tot objecten
De bodycount-trend draagt bij aan het reduceren van mensen tot hun seksuele ervaringen. Probeer jezelf en de mensen die je ontmoet veelzijdig en met respect te zien – een eenvoudig getallenstempeltje gaat je daarbij echt niet helpen.
Conclusie: vergeet cijfers als het om bodycount gaat!
De bodycount is uiteindelijk slechts een cijfer (van je sekspartners) dat weinig over de waarde van een persoon zegt. Belangrijker dan de frequentie zijn de kwaliteit van onze ontmoetingen, wederzijds respect en een gezonde instelling tegenover onze eigen seksualiteit. Laat je niet onder druk zetten door trends of maatschappelijke verwachtingen en geniet zoveel je wilt!